Új vezető a Párizsi Operaház élén

Alexander Neef veszi át a Párizsi Operaház irányítását 2021-től. A 45 éves német zenei menedzser Stephane Lissner igazgatót váltja a 350 éves intézmény élén.

Neef Torontóból érkezik a francia fővárosba, ahol 2008 óta vezeti az operaházat. A Párizsi Operaházat nagyon jól ismeri az új igazgató, aki 2008-ig rendszeresen együtt dolgozott rendezőként az akkori igazgatóval, Gerard Mortier-val.

Neef karrierjét a Salzburgi Ünnepi Játékokon kezdte produkciós vezetőként, majd a New York-i Metropolitan Operában dolgozott. Torontóba érkezve sikerült kitárnia az operaházat a fiatalabb közönség felé. Olyan nemzetközi sztárokat nyert meg az intézménynek, mint Sondra Radvanovsky és Christine Goerke amerikai énekesnők. Párizsban Neef kereken 220 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat majd évente a neobarokk Granier-palotában és a Bastille téri Operában lévő játszóhelyeken.

Jelenlegi pozíciójában átalakította a torontoi székhelyű Kanadai Operatársulatot a világ egyik legjelentősebb opera játszóhelyévé: világszerte ismert és elismert énekeseket hívott magasszínvonalú bemutatókra és összegyűjtötte a világ legjobb karmestereit, rendezőit és tervezőit kreatív projektek létrehozásához. Szoros kapcsolatot alakított ki Észak-Amerika és Európa kiemelkedő operatársulataival, mint a Metropolitan Opera New York-ban, a Royal Opera House Londonban, a Teatro Real Madrid, a Festival d’Aix-en-Provence, ás a Bolshoi Theatre Moszkvában.

(forrás:https://neue-stimmen.de/en/competition/jury-performance/alexander-neef.html)

Back To Top