Holnap indul a 28. Zempléni Fesztivál

2019-ben augusztus 9 -18 között rendezik meg a Zempléni Fesztivált, Zemplén, és Tokaj-Hegyalja legnagyobb művészeti fesztiválját gyönyörű helyszíneken, remek programok, kiváló borokkal! 28. Zempléni Fesztivál. Tíz napon át nyár, kastély, templom, vár, színház, pince, kávéház – mindezt csordultig tölti az igényes zene. Augusztus közepén kiváló hazai és külföldi szólisták, együttesek közreműködésével válogatott művészeti svédasztalt kínálnak: komolyzenei hangversenyek, opera, operett, színház és táncszínház, kirándulások, jazz koncertek, élvezetes családi és gyerekműsorok.

Az 1992-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar által, Sárospatakon és még három településen elindított művészeti fesztivált 2004 óta – a „tradíció és megújulás” jegyében – az Interkultur Hungaria Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.
A Fesztiválszövetség 2009-ben lezajlott, a magyarországi fesztiválokat értékelő eljárásában „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” kategóriába sorolt rendezvény különleges vonzereje, máshoz nem hasonlítható jellegzetessége a műfaji és területi sokszínűség. Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei koncertek, színházi-, táncos- és jazz estek, kirándulások, kiállítások várják a közönséget. A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak a legeldugottabb falvakig, várakig, vadászházakig, kis templomokig. Az eseményekhez kapcsolódóan a résztvevő települések is megmutathatják hagyományaikat, szokásaikat.

A magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendég együttes és szólista lép fel évről-évre a fesztiválon.
A kulturális események mellett a táj jellegzetes ételeit, a híres tokaji borokat felvonultató gasztronómiai programok várják az idelátogatókat. Az események változatossága biztosítja, hogy különböző érdeklődésű baráti társaságok, családok minden tagja megtalálja itt a számára érdekes programokat. A közös kirándulások, zenehallgatás, borozások, jó vacsorák alatt pedig új ismeretségek, barátságok születnek. A KulturForum Europa a régió bekapcsolását a kulturális és turisztikai élet vérkeringésébe, a rendezvény iránti töretlen érdeklődés fenntartását ismerte el azzal, hogy 2006-ban – Magyarországon másodikként – kitüntette a Zempléni Fesztivált. Sikere a szervezők és a helyi szervezetek, művelődési házak, önkormányzatok összefogásának köszönhető.

Augusztus 9-én, pénteken az ünnepélyes megnyitót követően a Budafoki Dohnányi Zenekar ad nyáresti hangversenyt a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. Az Esti Jazz sorozatában a műfaj hazai sztárjai lépnek fel, de mellettük ide várnak két fiatal, sikeres formációt az idei Jazz Showcase-ről. Más helyszíneken is nagy nevekkel találkozhatunk: a Henye Borbárban 16-án, pénteken a Binder Quartet játszik. Augusztus 17-én, szombaton a Tokaj Fesztiválkatlanban a Budafoki Dohnányi Zenekar legkiválóbb filmzenékből összeállított, látványos koncertjét élvezhetik, Hollerung Gábor vezényletével. A Rákóczi Emlékév apropóján ellátogathatunk Kassára is: a Rodostói ház kertjében a Liszt Ferenc Kamarazenekar játszik. E főbb programok mellett minden zenei stílus legkiemelkedőbb előadóival találkozhatnak, és egy tucat pincészet, köztük a hivatalos borszállító, a Grand Tokaj borait is kóstolhatják.

(forrás: https://www.tokaj-turizmus.hu)

Back To Top