Hangszerek az égen

Repülővel közlekedni gyors és kényelmes leszámítva azt az apróságot, ha a hangszerünkkel együtt szeretnénk utazni. Ilyenkor számos papírmunka, extra ülések és kíváncsi biztonsági őrök várnak ránk. Nézzük meg, hogy utazásunk során mire érdemes figyelnünk!

Ellenőrizzük a légitársaság kézipoggyász szabályzatát!

Európában nincs egységes útmutatás a hangszerszállítással kapcsolatban, ezért fontos, hogy mindig vegyük fel a kapcsolatot az adott légitársasággal. Általánosságban elmondható, hogy a kisebb hangszereket kézipoggyászként felvihetjük a repülőre, de a legtöbb esetben ilyenkor már semmi más nem lehet nálunk. A nagyobb méretű hangszereket feladott poggyászként lehet általában szállítani. Van, ahol a hegedűt még felengedik, de sok helyen maximum a trombita, illetve az annál kisebb hangszerek vihetők fel a fedélzetre. Extra ülés vásárlása esetén gordonkát, esetenként csellót is szállíthatunk. A légitársaság dolgozóinak ilyen esetben fontos, hogy a hangszert pontosan tudják rögzíteni, hogy az még véletlenül se mozduljon el a helyéről. Például a gitárt már nem engedik fel, mert nem tudják biztonságosan becsatolni. Persze, ha elég rámenősek vagyunk, akkor kivételt tehetnek, de nem így tett a United Airlins David Caroll countryénekes gitárjaval. Így született meg az a szatirikus videoklip, ami túlzóan, sok humorral meséli el a művész kálváriáját.

Nem mindegy miben szállítjuk!

Szállítás során arra is figyeljünk, hogy kemény tokba helyezzük el a hangszerünket, hiszen lehet, hogy egy kisebb rázkódás is kárt tehet benne, amit pedig nem szeretnénk. Drága hangszer vagy gyakori utazás esetén érdemes jó minőségű kifejezetten repülésbiztos tokba helyezni, belülről buborékos fóliával kipárnázni. Utaztatás előtt pedig mindenképpen engedjük lazára a húrokat!

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a hangszerek csomagszállító-szalagon le nem engedhető poggyásznak minősülnek, így ezeket a rakodószolgálat alkalmazottai viszik a repülőgéphez.

Kössünk biztosítást!

Ha hangszerrel utazunk, akkor nem árt biztosítást kötni. Így, ha mégis lenne valami probléma, akkor fedezik az új hangszer vásárlását, javítását vagy lopását.

Fotózzuk le a hangszert!

Utazás előtt fotózzuk le a hangszerünket, ez probléma, eltűnés esetén mindenképpen jól jöhet.

Bár léteznek bizonyos nemzetközi egyezmények, amelyek a poggyász elvesztése vagy sérülése esetén alkalmazandó szabályokat határozzák meg, a hangszerekre vonatkozó előírások inkább az Egyesült Államokban nyújtanak nagyobb jogbiztonságot. Az ott jelenleg érvényes szabályozás szerint az adott feltételeknek megfelelő hangszereket az USA légitársaságai a kereskedelmi járataikon kötelesek kézipoggyászként vagy feladott poggyászként szállítani. Az amerikai közlekedési minisztérium ezen az oldalon hasznos tippeket és információkat ad a hangszerek légi útra való előkészítésével kapcsolatban.

Európában pedig a segítségünkre lehet a PEARLE oldala (Performance Europe több mint 7000 szervezetet képvisel az előadó-művészeti és zenei szektorban). Itt is hasznos információkhoz juthatunk. Végezetül még egyszer hangsúlyozzuk, hogy az utazás megkezdése előtt mindenképpen ellenőrizzük az adott légitársaság poggyászokra vonatkozó szabályzatait.

Kép: Pexels/Anugrah Lohiya

Back To Top