José Cura: Vigyáznunk kell az értékeinkre!

José Cura operaénekessel, karmesterrel beszélgettünk a márciusi koncertjéről.

Az argentin operaénekes, zeneszerző, karmester, színész, valamint tanár, fotós és üzletembernek markáns véleménye van, amivel meg tudja szólítani a fiatal korosztályt is. Legfontosabb hitvallása, hogy mindenkinek önmagát kell adnia és az őszinteség a legfontosabb az életben. Egyáltalán nem idegen számára, hogy farmerban lépjen fel. Szerinte nem attól lesz valami értékes, hogy frakkban adja elő és visszafojtott lélegzettel figyeli a közönség. Egy korábbi interjújában arról beszélt, hogy Bach-nak a mesteri művei mellett 21 gyereke volt. A többit képzeljük hozzá… – mondta. Szeret kommunikálni a közönséggel, de a meditatív csendet is nagyra értékeli. Rendszeresen ápolja argentin zenei örökségét, ezt szívbéli kötelességének tartja. Felmenői között spanyolok, olaszok, apai részről pedig libanoniak vannak, így már abszolút érthető honnan ered a végtelen szenvedélyessége.

„Ha a művészetem sikeresen tudja elültetni a magokat az emberek szívébe, és azok ott megerednek, akkor az életem nem volt értelmetlen.”

Argentínában még mind a mai napig nagy ovációval néznek meg egy operát hasonlóan az Európában élő déli népekhez. A Közép-Európai régió, így Magyarország is ki tudja fejezni, ha tetszik neki valami, azonban a németek és az északi részen élők szemrebbenés nélkül, teljesen higgadtan néznek végig egy előadást bármennyire is megérinti a lelküket.

José Cura nagy filmrajongó. Szereti a francia és az angol filmeket. Nagyon szívesen vállalna szerepet egy európai filmben, de egyelőre még nem kapott felkérést. A 2000-es évek óta szinte minden évben Magyarországra látogat. Volt már az Operabálon, a Sportarénában, Győrben, Budapesten és Veszprémben, ahol többek között díszpolgár. Holnap este pedig a Müpában fog fellépni.

A program előkészítése során az Ecce Homo kifejezett kérés volt, ez a leghosszabb oratórium, így az előadás második felét képezi. A fennmaradó idővel kapcsolatban pedig egy nap azt mondtam, hogy nagyon boldog lennék, ha mindhárom darab Cura darab lehetne. Nem tudom mit szólna ehhez a magyar közönség, talán nehéznek ítélne három ilyen darabot, de ha lehetséges nagyon büszke leszek arra, hogy egy ilyen fantasztikus zenekarral, kórussal a Müpa csodálatos akusztikájával együtt mutatkozhatnának be. Az ötletet mindenki örömmel fogadta, így ennek megfelelően állt össze a végleges program. – mondja Cura.

Bár jegyeket már nem lehet kapni az előadásra a keddi VeszprémFest sajtótájékoztatóján mindenkit arra bíztatott, hogy próbáljon meg bejutni a koncertre.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Kép: innen, Ribáry Manuéla

Back To Top