Gyermeknapon újra megnyitja kapuit a Budapest Bábszínház

Gyereknap alkalmából megnyitja kapuit a Budapest Bábszínház május 29-én és 30-án, amikor két különleges előadását is műsorra tűzi a teátrum.

1949 óta, “A báb nem korosztály, hanem műfaj” mottó jegyében várja nézőit a Budapest Bábszínház, Közép-Európa legnagyobb, Magyarország legrégebbi professzionális bábszínháza. A színház alapfeladatának tekinti a gyermek- és ifjúsági korosztály megismertetését a színházzal, ugyanakkor az elmúlt több, mint hat évtized során a műfaj hagyományainak ápolása mellett, a kísérletezésre is nagy hangsúlyt fektetett.

Az 1949. október 8-án megnyílt Állami Bábszínház jogutójaként 1992-ben vette fel az együttes a Budapest Bábszínház nevet. A színház fennállása óta színvonalas gyermekműsorai mellett, felnőtteknek készült előadásaival vált híressé bel- és külföldön. Klasszikus drámák szuverén bábváltozataival bizonyította a bábjáték egyenrangúságát a színházművészet valamennyi ágával, az intézmény történetének legnagyobb sikereit a sajátos eszközökkel megfogalmazott komolyzenei művek bábelőadásaval aratta az öt kontinensen.

A társulat három játszóhelyen, a mintegy 400 fő befogadására képes színházteremben, a mobil kialakítású, így többféle elrendezésre alkalmas, körülbelül 100 férőhelyes Ország Lili Stúdióban, illetve a Kemény Henrik Teremben évadonként összesen 360-380 előadást játszik 100.000 nézőnek, ami 100% fölötti látogatottságot jelent. 

Az egyik legjelentősebb magyar bábtervezőről elnevezett Koós Iván Galériában időszakos tematikus kiállításaival nagy hangsúlyt fektet a bábművészet múltjának és jelenének, emblematikus tervezők és bábszínházak bemutatására.

A 2010-ben indult BÁBU Fesztivál célja indulása óta változatlan: izgalmas, új utakat kereső társulatok gyerekeknek, ifjúsági közönségnek vagy felnőtteknek készült kamara-bábelőadásait bemutatni a fővárosban. 2014 óta március 21-én a Budapest Bábszínház kezdeményezésére a magyar nyelvű bábosok határon innen és túl ünneplik közösen a Bábszínházi világnapot. Az eseménysorozattal igyekeznek ráirányítani a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire és független társulataira, a régóta pályán levőkre és a legfiatalabb generációra. Ezen a napon a bábszínházak falain kívül is megmutatják magukat a hivatásos és független társulatok, nagy hagyományú amatőr csoportok, oktatási intézmények, szakmai szervezetek.

A gyermeknapi hétvégén, május 29-én, szombaton délután sokak kedvencét, a Holle anyót Kuthy Ágnes rendezésében nézhetik meg a kicsik. Az előadás különlegessége, hogy a ritkábban használt marionett és pálcás bábtechnikát is alkalmazza. Vasárnap délután Jules Verne ikonikus történetével, a 80 nap alatt a Föld körül című előadással folytatódik a gyereknapi hétvége. Ellinger Edina igazgató elmondta: a biztonság érdekében két paravános előadást választottak, mert a színészeknek csak ezzel a technikával van lehetőségük maszkban játszani.

Májusban továbbra is folytatódik a Bábfilmszínház, amelynek során gyermek és felnőtt online előadásokat tűz műsorra a Bábszínház.

forrás: https://budapestbabszinhaz.hu/szinhaz-tortenete/

Back To Top