Felülvizsgálják a Bayreuthi Ünnepi Játékok működését

A német szövetségi állam szerint felül kell vizsgálni a Bayreuthi Ünnepi Játékok eddigi működését. Monika Grütters, a szövetségi kulturális miniszter a mostaninál hatékonyabb szervezetet kíván kialakítani.

A Bayreuthi Ünnepi Játékok Kft. négy tulajdonosi részre oszlik: a német szövetségi állam, Bajorország és a Bayreuthi Baráti Társaság egyaránt 29–29%-ot, Bayreuth városa pedig 13%-ot birtokol. 2019-ben az állam 2,9 millió euróval támogatta a 27 millió eurós költségvetést, a Bayreuthi Fesztiválépület felújításához pedig további 84,7 millió euróval járult hozzá.

A szövetségi kulturális miniszter szerint nemcsak arról van szó, hogy kinek mennyi beleszólási joga van a rendezvényt érintő kérdésekbe, hanem elsősorban arról, hogy hogyan érik el a közönséget – a fesztivált ugyanis jelentős mértékben az adófizetők pénzéből finanszírozzák.

A Wagner család kiemelt szerepét nem kérdőjelezik meg Berlinben, a kérdés inkább az, hogy az érvényben lévő alapszabályzat és a megállapodások korszerűek-e. Katharina Wagner, a fesztivál eddigi vezetője az elmúlt három évben új alapokra helyezte a rendezvényt, és többek között létrehozta a Diskurs Bayreuth vitasorozatot, illetve a gyerekeknek szóló operaelőadásokat. Azáltal, hogy a nyitóünnepséget németországi és külföldi mozikban is közvetítik, a fesztivál egy sokkal szélesebb közönségréteg számára is elérhető. Ezen felül a Wagner család történetének kutatását is megújították.

A kulturális miniszter elmondta, hogy a 2020-ban lemondott fesztivál után idén minden körülmények közt szeretnék megrendezni a Bayreuthi Ünnepi Játékokat; a koronavírus-járvány miatt azonban várhatóan csak 22 előadást tartanak meg a tervezett 32 helyett.

forrás: Bayreuth

Back To Top