Elkezdődött a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál

A Budapest Brand Nonprofit Zrt. április 9–18. között rendezi meg a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivált. Az online programsorozat felidézi a négy évtizedes hagyomány egy-egy emlékezetes pillanatát, és bemutatkozási lehetőséget ad korunk jelentős alkotóinak – műfaji megkötések nélkül. A szervezők szeretnék enyhíteni a hónapok óta tartó bezártságot, ezért néhány kísérőeseménytől eltekintve az összes program ingyenesen tekinthető meg a fesztivál honlapján.

Európa egyik legkomolyabb múltra visszatekintő összművészeti fesztiváljának elmúlt 40 éves időszakában generációk ismerték meg a tavaszi fesztivál élményt, számukra az idei kiadás egyszerre reflektál a múlt becses hagyományaira és mutat be mai, kortárs trendeket. 2021-ben jól megférnek egymás mellett a legendás előadók és az új produkciók csakúgy, mint a néptánc és a kortárstánc, az egyházi kórusművek és a jazz, a film alapú színház és a színház alapú film. A tíznapos fesztivál minden estéjén egy-egy kiemelt eseménnyel jelentkezik, amelyeket a fővárosi kulturális intézmények társrendezvényei egészítenek ki. Az egyes programok a Fesztivál és a társszervezők saját felületein is elérhetőek lesznek. Közös céljuk: az egyetemes értékek, a budapesti hagyományok ápolása és újragondolása.

A fesztivál első napján legendás hangversenyrészletek láthatók a hőskorszakból, amelyek közül kiemelkedik a Budapesti Fesztiválzenekar 1985-ös nyitókoncertje Fischer Ivánnal és Kocsis Zoltánnal. A múlt és a jelen izgalmas találkozása a Forrószegiek című táncjáték a Nemzeti Táncszínház felvételéről. Az 90. születésnapját ezekben napokban ünneplő Novák Ferenc Tata korszakos koreográfiáját az 1989-es bemutató után harminc évvel újították fel – a nézők ennek felvételét nézhetik meg. Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett új, Hallgató című albumának koncertfelvételét a Zeneakadémia Nagyterméből láthatjuk, Budapesten, szabadon címmel pedig az elmúlt évek négy kiemelkedő rövidfilmje került egy csokorba.

Az online premierek sorát Bodó Viktor Az öldöklő angyal című rendezése nyitja. Szintén online bemutatóval készül a TRIP Webszínház, amelynek felkérésére kortárs magyar írók dolgozták fel Shakespeare 37 drámáját. #Mindszenty címmel a Kodály Zoltán Kórusiskola ünnepi koncertjét láthatjuk, amelyet a Mindszenty Alapítvány Életkapuk című kiállításának virtuális tárlatvezetéséhez kapcsolódóan rögzítettek a Párbeszéd Házában.

A fesztivált pedig egy igazi különlegesség online premierje zárja: Kovalik Balázs rendezővel idézik fel a Mozart-maratont, amely a 2006-os Mozart-évben szervezett Tavaszi Fesztivál egyik szenzációja volt.

Pilinszky 100 című Prieger Zsolt Törőcsik Franciskával közösen készített zenés versösszeállítását a Kiscelli Múzeum templomterében rögzítették, emellett felidézik a Fesztivál egyik legnépszerűbb kezdeményezését, az amatőröknek és alternatívoknak egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosító Fringe fesztivált olyan művészek közreműködésével, akik pályakezdőként itt mutatkoztak be, és értek el azóta jelentős szakmai sikereket.

A Budapest Jazz Club három korábbi koncertjének felvételével, a Trafó a hazai kortárs tánc történetét feldolgozó összeállítása mellett a francia Yoann Bourgeois darabjának itthoni online premierjével készül, a Fonó Tavasz keretében pedig a népzenei vonal is hangsúlyos szerepet kap. Három mozifilm-sorozatot is láthatunk a Budapest Film jóvoltából, amely a Budapest Távmozi rendszerével lassan egy éve szolgáltat online vetítéseket a mozitermeket kényszerűen nélkülöző nézők számára. Három operafelvétel is megjelenik a Royal Opera House repertoárjából, és a hat éve indult A művészet templomai sorozat öt legsikeresebb darabját is elcsípheti az érdeklődő, ha Frida Kahlo, Salvador Dalí vagy Tintoretto munkásságára kíváncsi.

 

forrás: www.btf.hu

 


Back To Top