Dido és Aeneas a KúlART Produkciótól

didoph6

A tabudöntögető előadásairól ismert Philipp György vezetésével új előadást állít színpadra a KúlART Produkció. Purcell Dido és Aeneas című operáját online streamen keresztül február 7-én este láthatja a nagyérdemű.

A kezdetektől zenés színházban dolgoztam, és sosem azok a forgatókönyvek érdekeltek, amik kiadnak egy tanulságot, hanem az, hogy lehessen az előadás által felvetett kérdésekről gondolkodni, akár több irányban is” – nyilatkozta az énekes-rendező-színházcsináló egy korábbi interjúban. Új előadásuk azt a kérdést feszegeti: milyen lenne a világ művészet nélkül? Megeshet-e, hogy egy disztópikus jövőben az alkotóból a túlélésért küzdő rabszolga lesz, a művészetek fogyasztói pedig nem lelkük gyarapítására, hanem kiváltságosságuk demonstrálásáért hallgatnak zenét?

A történet szerint 2222-ben – globális katasztrófák, járványok, természeti csapások, háborúk után – az egyén túlélése a tét. Nincsenek államok, uniók, közintézmények, nincs igazi történelem. Hamis dogmák keringenek kegyes civil istenekről, hatalmasságokról, akik előtt le kell borulni, ha az ember élni akar. Nincs magánvélemény, gerinc, absztrakció, a fantázia is csak régi, csökevényes képfoszlány. Az utcák sötétek, kihaltak, a harc az életért folyik. Pár kiváltságos összegyűjti az artificaedium (művészirtás) után megmaradt, magántulajdonban lévő művészeket egy utolsó előadásra.

Egy letűnt kor operatánc-csillagai elevenítik fel, milyen volt régen, a XX. század elején az előadóművészet. Ezen az előadáson nem számít a siker, a taps szintén homályos funkciójú emlék csupán. A színpadon levők az életben maradásért, a betevőért játszanak, lévén, mindenki egyenlő, de még mindig vannak egyenlőbbek. Szigorú szupervizorok útmutatása mellett, komoly kutatás árán jöhetett csak létre ez az est, amelyen az egyetlen fennmaradt színpadi művet, Purcell Dido és Aeneasát láthatják a kiváltságosok még egyszer, utoljára…

A Philipp György rendezte produkció alkotó-előadói Nagy Csilla, Bakó Tamás, Mózes Zoltán és Laufer Szilvia, az operaénekes szereplők Csereklyei Andrea, Varga Donát, Losonczki Andrea, Nagy Ida és Csapó József.

 

Back To Top