A szaxofon atyja 206 éve született

sax9

Antoine-Joseph Sax, ismertebb nevén Adolphe Sax ( 1814 – 1894belga hangszertervező és zenész, a szaxofon feltalálója, 206 éve született.

Sax Belgiumvallóniai részén született. Apja Charles-Joseph Sax szintén hangszertervező volt, aki számos változtatást vezetett be a kürt felépítésében. Iskoláit Brüsszelben végezte, majd ezután új eszközök tervezésével kezdett kísérletezgetni.

Az első fontos találmánya a basszusklarinétkialakításában való változtatás volt, amelyet huszonnégy évesen szabadalmaztatott. 1841-ben Párizsbaköltözött, ahol a szelepes kürtök gyártásával kezdett foglalkozni. Habár a hangszert nem ő találta fel, de mégis őróla, szaxkürtneknevezték el. A hangszerből mintegy hét különböző méretű változat készült; Sax e hangszerrel fektette le a későbbi szárnykürtalapjait, de a mai modern eufóniumkialakítása is a szaxkürtön alapul.

1845-ben a saxotrombanevű hangszercsaládot is kifejlesztette, melynek tagjai szintén szelepes rézfúvósok, de furataik a szaxkürtökénél szűkebbek. E hangszercsalád tagjai csak rövid ideig voltak használatban. A szaxkürtök viszont gyorsan elterjedtek az egész világon, a hangszeren használt szelepek kialakítása máig alig változott. Sax legnagyobb találmánya, a szaxofon1846-ban látott napvilágot, és még ugyanebben az évben a szaxofon egész hangszercsaládját megtervezte.

A szaxofon szintén széles körben elterjedt, és Sax számára élete végéig biztosította a hírnevet és a jó megélhetést. 1867-ben a Párizsi Konzervatóriumban kapott tanári állást, ahol az új szaxofonosztály vezetője lett. Élete további részében is folytatta a hangszertervezést, de riválisai sokszor támadták és a hosszú pereskedések alatt Sax cége kétszer is csődbe került (1856, 1873). 1853-tól 1858-ig ajakrákkal is kezelték, amiből végül teljesen felépült. 1894-ben halt meg Párizsban szívelégtelenségmiatt.

Adolphe Sax portréja szerepelt az 1995 és 2002 között kibocsátott belga 200 frankos bankjegyen.

200 belgian francs banknote adolphe sax obverse 1

Back To Top