Az 54. montreux-i jazzfesztivál archív koncertjei már elérhetőek

Archív koncertsorozatot mutat be az interneten az 54. montreux-i jazzfesztivál: július 3. és 18. között a tervezett élő fellépések helyett minden este ingyen megtekinthetővé teszi korábbi koncertjei felvételeit a YouTube videomegosztó oldalon.

A koronavírus-járvány miatti alternatív programban olyan felejthetetlen pillanatokat nézhet újra a közönség, mint Etta James 1993-as, Suzanne Vega 2004-es, Nina Simone 1976-os vagy BB King 1993-as fellépése.

Néhány felvételnek ez lesz a világpremierje: a John Lee Hooker 1983-as és Angelique Kidjo & Friends 2016-os koncertjéről készült film most lesz látható először.

A montreux-i jazzfesztiválnak 1967-es indulása óta folyamatosan gyarapszik audiovizuális gyűjteménye. Ennek köszönhető például, hogy Marvin Gaye hagyta magát 1980-ban lefilmezni Montreux-ben. A zenész ugyanis híres volt arról, hogy kitiltotta a kamerákat a koncertjeiről. Amikor azonban Claude Nobs, a Montreux Jazz Festival egyik alapítója megmutatta neki az archívumot, mindenképpen részese akart lenni. A felvételt július 16-án mutatják be.

A koncertsorozatot az Afrikai Amerikai Zene Nemzeti Múzeumával együttműködésben valósítják meg – a reklámbevételeket és a nézők adományait az intézmény kapja.

forrás: MTI

Back To Top