A Kerekes Band az egri Török Fürdőben forgatott

Az egri Török Fürdőben forgatott koncertfilmet a Kerekes. A 200 ezer darab aranyozott mozaikkal burkolt kupola alatt, a leengedett medencébe épített színpadon rögzítették a Live: Water című anyagot, amelyben a zenekar – szokásától eltérően – teljesen akusztikus hangszerelésben jelentkezik. A zenék hangulatát a helyszínhez igazítva állították össze: áthangszerelt saját számok, illetve belső-ázsiai, kaukázusi és török dalok előadásával.

Bár az egyik kedvenc helyén, az egri Török Fürdőben vette fel koncertfilmjét a Kerekes, a zenekar mégis eddigi legnehezebb forgatásán van túl. A helyszínkét szolgáló medencét 21 órakor kezdték leereszteni, csak ezután indult a színpadépítés és a hang-fénytechnika beszerelése. A forgatás – Szőke Barna rendező irányításával – éjfélkor kezdődött és hajnal fél 4-ig tartott. E mellé párosult a 32 fokos hőmérséklet és a 100%-os páratartalom.

Az egri Török Fürdő a vidéki Magyarországon egyedüliként fennmaradt török fürdő, amely több évszázados múltra tekint vissza. A Török medence még 1610 és 1617 között, a török hódoltság alatti időben épült, így ez a medencetér legrégebbi része. A fürdő többi részét az évszázadok alatt fokozatosan építették hozzá az eredeti török építményhez. Kiemelkedő látványt nyújt az 1980-ban fejújított kupola, melyet körülbelül 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolták.

A Kerekes a Bakui Magyar Nagykövetség felkérésére fogott neki a türk tematikájú koncertfilm késztéséhez az elmaradt kaukázusi turnéjuk helyett. Az egri Török Fürdőben a zenekari próbákat a leengedett medencében zárás után tartották. Fehér Viktor, a Kerekes dobosa elmesélte, hogy az aranykupola alatti öt másodperces visszhang teljesen más zenei gondolkodást igényelt. Azonnal látták, hogy minden számukat át kell hangszerelni, szerkeszteni. Saját szerzeményeik mellett hat türk dalt is átdolgoztak.

A filmet hat országban – Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország, Üzbegisztán és Türkmenisztán – mutatják be. A Water egy négyrészes koncertfilm-sorozat második állomása. Az első rész, a hollókői vár tetején rögzített Live: Air nemrégiben önálló albumként is megjelent. Tavasszal Fire címmel egy akusztiks népzenei, míg nyáron a rockosabb hangvételű Earth megjelenését tervezi az együttes.

 

forrás: www.kerekesband.hu 

Back To Top