Vera Lynn 103 évesen is brit slágerlistás

skynews dame vera lynn meet again 4951600

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára. A 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a 30. helyet érte el. 2017-ben Vera Lynn volt az első százéves énekes, aki ugyanezen albumának első kiadásával a slágerlista harmadik helyére került. Az album most a második világháború európai befejeződésének a 75. évfordulójával kapcsolatos ünnepségeknek is köszönheti népszerűségét.

BBCis közvetítette május 8-án az üres londoni Royal Albert Hallból Katherine Jenkins mezzoszoprán koncertjét, amellyel a történelmi évfordulóra emlékeztek a koronavírus-járvány sújtotta Nagy-Britanniában. Jenkins azokat a második világháborús lelkesítő dalokat – The White Cliffs of Doverés A Nightingale Sang in Berkeley Squareis – adta elő, amelyekkel a britek egyik legnépszerűbb közéleti személyisége, a több mint százéves Vera Lynn tartotta a lelket annak idején a brit és a szövetséges katonák millióiban. Egy virtuális duettet is énekelt Very Lynn-nel.

Dame Vera Lynn angol énekesnő, dalszerző, színésznő, 1917. március 20-án született. Főleg a második világháború alatt volt népszerű előadó, de az 1950-es években is nagy sikereket ért el. 1935-ben szerepelt először a rádióban Joe Loss zenekarával. Ettől kezdve több tánczenekar lemezfelvételén működött közre, többek között Loss és Charile Kunz együttesével.

1936-ban első szólólemeze is megjelent a Crown kiadásában az Up the Wooden Hill to Bedfordshire dallal. Egy rövid időtől eltekintve, mikor Loss zenekarával dolgozott, ebben az időszakban Kunz együttesével tevékenykedett és számos népszerű dalt készítettek együtt. 1937-ben a Bert Ambrose & His Orchestra tánczenekarral kezdett el dolgozni. 1939-ben énekelte fel lemezre legismertebb dalát a We’ll Meet Again-t, amely Ross Parker és Hughie Charles szerzeménye volt. A dal rendkívüli népszerű lett a háborús években és így később a korszak emblematikus sikerévé nőtte ki magát.

1941-ben kezdte el készíteni saját rádióműsorát, a Sincerely Yours-t, ahol a távoli frontokon harcoló brit katonáknak küldött üzeneteket és dalokat, amelyeket ő adott elő zenekarával. Másik nagy slágere volt a háborús évekből a The White Cliffs of Dover, melynek szövegét Nat Burton, zenéjét pedig Walter Kent szerezte.A második világháború alatt katonai alakulatoknak adott koncertet EgyiptombanIndiában és Burmában. Legnépszerűbb dalai a We’ll Meet Again, a The White Cliffs of Dover,

valamint, az A Nightingale Sang in Berkeley Square, és a There’ll Always Be an England voltak. A háború után továbbra is népszerű maradt az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Újabb sikeres dala volt az Auf Wiederseh’n Sweetheart és az egyetlen angliai listavezető dala a My Son, My Son.

1943-ban szerepelt a We’ll Meet Again című filmben. A háború éveiben csatlakozott az ENSA-hoz (Entertainments National Service Association), melynek szervezésében szabadtéri koncerteket adott EgyiptombanIndiában és Burmában az ott szolgáló brit alakulatoknak. 1944 márciusában a bengáliai Shamsheernagar repülőterén lépett fel a katonák előtt, akik később a Kohimai csatában harcoltak. Népszerűsége az 1950-es években is folytatódott. 1952-ben Auf Wiederseh’n Sweetheart dalával az első brit előadó, aki az amerikai slágerlista első helyén szerepelt és kilenc héten át vezette azt. 1954-ben az Egyesült Királyságban is listavezető volt a My Son, My Son című dallal.

Az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején saját televíziós műsorai voltak a BBC1-n.

1995-ben a második világháború befejezésének ötvenedik évfordulóján a Buckingham-palota előtti ünnepségen énekelt, ez a rendezvény volt az utolsó nyilvános fellépe

2009-ben 92 évesen a legidősebb élő listavezető brit művész lett a We’ll Meet Again: The Very Best of Vera Lynn című albummal. 2009-ben adta ki önéletrajzi könyvét Some Sunny Day címmel. Korábban már írt két memoárt: Vocal Refrain (1975) és We’ll Meet Again (1989) címmel.

2016. július 28-án a 99 éves énekesnőt II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréséül a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává fogadta és a Dame címmel ruházta föl. 100-ik születésnapját pedig egy új albummal ünnepelte meg.

vera lynn 4

Vera Lynn sok időt fordít jótékonysági feladatokra, a második világháborús veteránkatonák rendezvényein népszerű vendég, fogyatékkal élő gyermekekkel találkozik és a mellrákkal kapcsolatos rendezvényeken is szívesen részt vesz.

 

forrás: MTI / hvg

 


Back To Top