Tina Turner a Rock and Roll Hírességek Csarnokában

A világsztár rockénekes Tina Turner és a rapper Jay-Z is bekerül idén a clevelandi Rock and Roll Hírességek Csarnokába. A rockmúzeum szerdai bejelentése szerint a 2021-es „újoncok” között van Carole King, a The Go-Go’s, a Foo Fighters és Todd Rundgren is. Jay-Z 23 Grammy-díjjal a háta mögött csatlakozik a rockhírességekhez. Ő volt az első hiphopelőadó, aki bekerült a Dalszerző Hírességek Csarnokába.

Tina Turner magánéletéről az HBO csatorna készített a közelmúltban dokumentumfilmet, bemutatva, hogy az énekesnő miként hagyta el annak idején erőszakos férjét, Ike Turnert, aki zenei partnere is volt egyben és kezdett sikeres szólókarrierbe. Nem mellesleg, Ike and Tina Turnerként már 1991-től a csarnok tagja az énekesnő.

Az idén 81 éves Tina Turner(született: Anna Mae Bullock) tizenkétszeres Grammy-díjasés többszörös Golden Globe-díjasamerikai származású svájci énekesnőszínésznő. Több, mint 50 éve tartó karrierje során számos díjat gyűjtött be, és a rockzeneszínpadán elért teljesítményeiért gyakran nevezik A Rock ‘n’ Roll Királynőjének valamint beválasztották a rock and roll halhatatlanjai közé. Az énekesnő férje, a Grammy-díjasIke Turner oldalán kezdte meg zenei pályafutását az Ike & Tina Turner tagjaként. A zenekar a hetvenes években sikert sikerre halmozott olyan slágerekkel, mint a River Deep, Mountain High vagy az 1971-es Proud Mary. Azonban a házasságukon belüli sorozatos erőszak végül 1978-ban Turnerék válásához vezetett.

A páros szétválása után Tina megkezdte karrierjének újjáépítését, elsőként az 1983-as Let’s Stay Together című dallal, amelyet 1984-ben a Private Dancer című albuma követett.

A zenei életben való sikere filmszerepeket is hozott neki, kezdve az 1975-ös Tommy című filmmel, amelyben egy LSD-függő asszonyt játszott. Később Entity nagynéniként Mel Gibson partnereként volt látható a Mad Max 3. – Az igazság csarnokán innen és túl című filmben, amelynek betétdala, a We Don’t Need Another Hero azonnal slágerré vált. 1993-ban Tina feltűnt Az utolsó akcióhősben is.

Turner a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rockénekesnőjének számít, a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők 100 legnagyobb énekese közé. Albumai világszerte mintegy 200 millió példányban keltek el, és egyedülálló módon több koncertjegyet adott el, mint bármely más önálló előadó a történelemben. Tina közismert energikus színpadi előadásmódjáról, erőteljes hangjáról, hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról.

2005-ben George W. Bush Kennedy-díjjal tüntette ki a Fehér Házban. Nyolc évnyi pihenés után Turner 2008-ban visszatért a színpadra, hogy megünnepelje pályafutásának ötvenedik évfordulóját. A Tina!: 50th Anniversary Tour a jegyeladásokat tekintve 2008-2009 egyik legsikeresebb turnéja volt.

Minden idők legidősebb Vogue-címlaplánya lett, amikor 2013 áprilisában, 73 éves korában a híres divatmagazin német kiadásának címlapján szerepelt. 2013 júliusában új házasságot kötött Ervin Bachhal, majd július 21-én buddhista szokás szerint tartottak ünnepséget. A díszítést 70 ezer vörös és sárga rózsa alkotta. A 120 vendég között volt Oprah Winfrey, David Bowie és Eros Ramazzotti.

Még ebben az évben megkapta a svájci állampolgárságot és elhagyta az amerikait. Zürich mellett, Küsnachtban él házastársával. Ezen kívül még ingatlana van KölnbenLondonbanLos Angelesben és a Francia Riviérán.

A dalszerzőként már beiktatott Carole King 1971-es Tapestry című nagylemeze minden idők legsikeresebb albumai közé tartozik. A korongon olyan slágerek sorakoznak, mint a You’ve Got a Friend és (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, amely Aretha Franklin előadásában vált még híresebbé.

A 36. beiktatási ceremóniát a tervek szerint október 30-án tartják Clevelandben. A koronavírus-járvány miatt tavaly virtuális ceremónián iktatták be az új tagokat és az előadást televízión lehetett követni.

A Rock and Roll Hírességek Csarnokába minden évben a könnyűzene történetének azon jelentős alakjait jelölhetik, akiknek legalább 25 évvel korábban jelent meg az első albumuk. A jelöltekről egy művészekből, zenetörténészekből és a lemezipar képviselőiből álló testület szavaz.

 

forrás: MTI

Back To Top