Szörnyecskék és játék, a Deák17 Galéria honlapján

en kicsi szornyem deak17

Szörnyekről szóló kiállítás és múzeumpedagógia foglalkozás is várja a gyereket a Deák17 Galéria honlapján.

Kortárs magyar gyermekkönyvek szörnyképeit és az Én kicsi Szörnyem című rajzpályázat gyerekalkotásait mutatja be az Én kicsi szörnyem – Szörnyek és képzeletbeli lények a gyerekkönyv-illusztrációban című kiállítás. A mintegy harminc kortárs magyar grafikus illusztrációin különféle szörnyek és képzeletbeli lények, valamint sárkányok, ördögök és boszorkányok jelennek meg. A tárlat lehetőséget ad a közös gondolkodásra arról, hogy belső félelmeik vizualizálása miképpen segítik a gyerekeket szorongásaik leküzdésében.

Grela Alexandra (Lázár Ervin: A hétfejű tündér című kötetéhez) 

A kiállítás első egysége a mitikus lények közül azokra fókuszál, akik a mesék legismertebb szereplői, a sárkányok. Napjaink gyerekirodalmában már keresve se igen találunk pusztító, gonosz sárkányt, sokkal inkább a Csukás István Süsüjéből is jól ismert bizonytalan, jóindulatú sárkányok jellemzőek, mint Tihamér Sipos Gyula meséjében vagy Kajtikó Zágoni Olga történetében. A távol-keleti kultúra barátságos, segítő sárkánya tűnik fel Finy Petra meséjében, ahol a Fehér Hercegnő társa az Aranysárkány.

én kicsi szörnyem 1

Molnár Jacqueline ( Lázás Ervin: A legkisebb boszorkány című kötetéhez)

A szörnyek és képzeletbeli lények ábrázolásának több évezredes képi hagyományai a gyerekkönyvek illusztrációiban is tovább élnek. Ilyen a mitikus hősök küzdelme a szörnyekkel (pl. a hidrát legyőző Herkules alakja) vagy a sárkányölő hősök hosszú sora. Ez néhol klasszikus formában tűnik fel, mint Rényi Krisztina vagy Horváth Ildikó rajzain, másutt humorba öltve, mint Nagy Norbert rajzán.

A szörnyek hadának a sárkányok mellett jól ismert szereplői a meseirodalomban az ördögök és a boszorkányok. Alakjukat a gyerekkönyvek illusztrátorai az absztrakció és stilizálás rajzi eszközeivel teszik kevésbé félelmetessé, amint azt Herbszt László kompozíciói is jól szemléltetik.

én kicsi szörnyem 5

Kállai Nagy Krisztina (Cseh Katalin: Sárkánykórus című kötetéhez)

A szörnyek ábrázolása meddig szorongásoldó és mettől kezdve szorongás keltő jelenségek? Miképpen kapcsolódnak a mai szörnyek az emberiség kollektív emlékezetében tárolt megannyi archaikus, képzeletbeli szörnyhöz? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ a tárlat. A kiállításhoz 7–12 éveseknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik a galéria weboldalán Így neveld a szobaszörnyed címmel. A galéria honlapjáról letölthető segítségek és útmutatók alapján a gyerekek létrehozhatják saját szörnyeiket, a róluk készített fotót pedig elküldhetik e-mail-ben vagy #szobaszörny hashtaggel feltölthetik az Instragamra.

forrás: Deák 17 Galéria, borítókép: Rofusz Kinga képe, Mosonyi Alíz: Egyszer volt, ahogy sose volt című kötetéhez

Back To Top