Semmittevés ösztöndíj a Hamburgi Képzőművészeti Egyetem

semmittevés2

Egy német egyetemen azokat kereste, akik végtelenül elkötelezettek a semmittevés mellet. Egyszeri juttatásként 1600 eurós (574 ezer forintos) semmittevési ösztöndíjra írt ki pályázatot a Hamburgi Képzőművészeti Egyetem.

A pályázaton résztvevőknek névtelenül egy rövid összefoglalóban kellett leírniuk, hogyan képzelik a nagy semmittevést. Az ösztöndíjat megálmodó designkutató, Friedrich von Borries szerint egyáltalán nem könnyű semmit nem tenni, és most az aktívan semmittevés jelenségét akarják kutatni.

A szokatlan felhívásra mintegy 1700-an jelentkeztek a világ minden tájáról. A beadványok között több volt a komoly, mint a tréfás írás – fejtette ki az építész és dizájnelméleti professzor. Borries hangsúlyozta: az ösztöndíj nem egyfajta karriertámogatás, inkább ösztönzés, az emberek más irányokba történő gondolkodásának támogatása.

A jelentkezők tömegéből a zsűri három nyertest fog kiválasztani november elejéig, mindegyikük 1600 eurót kap. A kifizetés feltétele, hogy a tétlenségi idő végén beszámolót kell írniuk a nyerteseknek. Az egyetem a kiválasztott pályázóknak január közepén fizeti majd ki a pénzt, amennyiben leadtak egy összefoglalót tapasztalataikról, de van Borries azt ígéri, hogy nem lesznek szigorúak, és nem fogják büntetni azokat, akik végül képtelenek voltak a pályázatukban megígért semmittevést megvalósítani.

A projekt A követkemények nélküliség iskolája. Gyakorlatok egy másfajta életért című kiállítás része, melyet novemberben mutatnak be a hamburgi Iparművészeti Múzeumban.

 

Back To Top