Átadták a Kis-Balaton Látogatóközpontot

Szeptember 23-tól látogatható a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park legújabb bemutatóhelye, a Kis-Balaton Látogatóközpont a Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán.

 

A közel ezer négyzetméteres nagyságú bemutatóhely elsődleges célja a fokozottan védett Kis-Balaton természeti értékeinek közvetítése. A látogatóközpont főbb elemei közé tartozik egy interaktív kiállítás, egy mozi, a tetőn található tanösvény, egy játszótér, egy 100 fős grillkonyha és természetesen ajándéküzlet is. A létesítmény kiinduló pontja a terület élővilágát bemutató szárazföldi és vízi túráiknak is.

A BfNPI közelmúltban létrehozott látogatóhelyeinek hálózatába (tihanyi Levendula Ház, bakonybéli Pannon Csillagda, Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont) illeszkedik a Kis-balatoni fejlesztés. A projektterület jelenleg is fontos kiindulópontja a Kis-Balaton iránt érdeklődőknek, innen indulnak a szakvezetések és terepi programok a jelenleg évi 5 000-10 000 fő látogató részére. Ennek a jelentős látogatói érdeklődésnek a kiszolgálására épül a látogatóközpont. A projekt célja egy bemutató látogatóközpont kialakítása ezen kiemelkedő jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeinek közvetítésére új ökoturisztikai attrakció létrehozásával, unikális kínálat biztosításával a régió turisztikai kínálatában.

A tájba illeszkedő, több funkciós épület kiinduló pontja lesz a terület élővilágát bemutató szárazföldi és vízi túráinak. A kiállítás, a mozi, a tanösvény és a kapcsolódó programok megvilágítják az élővilág változatosságát és az ökológiai összefüggéseket. A kiszolgáló funkciók (étterem, bolt, játszótér) szintén hozzájárulnak a látogatók kellemes itt tartózkodásához. A fejlesztés jelentős környezettudatos megoldásokat tartalmaz: zöldtető; hosszhomlokzatok tornácos kialakítása (árnyékolás); talajszondás hőszivattyús rendszer (fűtés, hűtés); biológiai szennyvíztisztító; napelemekből álló háztartási méretű kiserőmű (áram termelés). A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) több, mint 20 éve nagy hangsúlyt fektet természeti értékeinek élményszerű bemutatására. A sokszínű értékeket és védelmük fontosságát 14 látogatóhely, évi 150 rendezvény, számos környezeti nevelési és turisztikai szolgáltatás közvetíti a nagyközönség felé.

A Kis-Balaton a Balatontóldélnyugatra fekvő, természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység, amelynek jelentős része védettséget élvez. A terület a Zala folyótorkolatvidéke, amely mindig mocsaras, jelentősen ingadozó vízszintjéről nevezetes vidék volt. A Kis-Balaton olyan jelentős élővilággal (növényzet, hal- és főleg madárvilág) rendelkezik, hogy a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, főként a vízimadarak élőhelyéről született Ramsari egyezmény hatálya alatt áll. 1951-ben 1403 hektáros kiterjedéssel került be a természetvédelmi törzskönyvbe „Kis Balaton” néven. 1986-ban mintegy 150 km2-re bővült a védett terület, és ekkor kapta a Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet nevet. 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

 forrás: sokszínű vidékturizmus.comBalaton Felvidéki Nemzeti Park

Back To Top