Pirók Zsófia flamenco táncművész és a Caminos

Május 29-én egy különleges utazásra hívjuk hallgatóinkat, a zene, a tánc, a szenvedélyek és az utazás varázslata segítségével. A Flamencorasonarte Táncszínház bemutatja a Caminos című előadását Pirók Zsófia, Sevillában végzett flamenco táncművész vezetésével.

 

Pirók Zsófia Sevillában végzett flamenco táncművész, Magyarországon önálló estjei és komplett táncszínházi produkciói premierjei a Nemzeti Táncszínház szervezésében valósulnak meg. Alkotásaiban folyamatosan keresi a kapcsolódást más művészeti ágakkal, tágítva ezzel a műfaj határait, és beemelve ezzel a flamencót – melyet az UNESCO 2010. november 16-án az emberiség szellemi kulturális örökségei közé emelt – a hazai hivatásos művészeti életbe.

Szakmai tudása bővítése és művészeti kapcsolatai frissen tartása érdekében minden évben visszajár Andalúziába, különböző kurzusokra, továbbképzésekre, fellépésekre, valamint kétévente a legnagyobb nemzetközi fesztiválra, a Flamenco Bienalera. Előadásai szakmai minőségét a Spanyol Nagykövetség és a budapesti Cervantes Intézet nevük és logóik hozzájárulásával támasztja alá.

Kapcsolatát a flamencóval édesanyjának, Lippai Andreának köszönheti, aki 1991-ben ismerkedett meg a műfajjal, amely ekkor Magyarországon még nem létezett, általa azonban már egy éves koromban találkozhatott a különleges ritmusokkal, harmóniákkal.

2004-től a Lippai Andrea által alapított FlamenCorazonArte Táncszínház darabjaiban szerepelt, 2008-tól szólista- és koreográfusi feladatokat is kapott. Tizenkilenc évesen felvételt nyert a sevillai Conservatorio Profesional de Danza flamenco szakára, annak egyből a 3. évfolyamába, ahol 2013 májusában flamenco táncművész képesítést szerzett az intézmény első külföldi végzőseként és egyben első magyarként, aki a Spanyol Királyság oktatási rendszerében a műfajban professzionális képesítést szerzett.

A négy év alatt (2009-2013), amíg tanulmányait Andalúziában folytatta, számos fellépése volt Sevilla különböző flamenco tablao-iban, kultúrházaiban, színházaiban. Az Európai Bizottság (Research Institutes of the European Commission) évzáró gálaműsorát koreografálta 2011-ben a Netz Táncprodukcióval együttműködve, majd 2012-ben flamenco előadásával meghívást kapott a Varsói Egyetem Iberisztika tanszékének 40. évfordulójára. Első önálló darabját Sevillában mutatta be, Colores de Mujer (A Nő színei) címmel 2013. március 8-án, Nemzetközi Nőnap alkalmából, mely Magyarországon a IX. Magyar Táncfesztivál keretén belül debütált.

A Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjat 2014-ben nyerte el először alkotóművész kategóriában, melynek gyümölcseként született meg Suspiros – Sóhajok című koprodukciós, egész estés szólódarabja, melynek premierjét a Nemzeti Táncszínház szervezésében láthatták a nézők. Az előadás ezt közvetően Madridban, a Flamencos y Otras Aves című Flamenco Fesztiválra is meghívást kapott, majd 2015-ben egy országos, és 2016-ban egy nemzetközi turnén aratott sikert. 2016. április 29-én a Magyar Táncművészek Szövetségétől Az évad legjobb pályakezdő táncművésze díjat vehette át a Művészetek Palotájában, a Tánc Világnapja alkalmán.

Repertoárjában megtalálható: autentikus flamenco előadás, regényt feldolgozó kortárs flamenco táncdráma, klasszikus zenékre komponált stilizált spanyol táncok, magyar népzenével- és néptánccal fúziós összművészeti koprodukció, gyermekeknek szóló interaktív, humorral fűszerezett oktató előadás, szabadtéri flamenco show, a jazz és a világzene műfajait is alkalmazó táncszínházi előadás.

Szívesen koreografál más táncműfajt képviselő együtteseknek is. Koreografált a Varidance táncegyüttes Kármen előadásához, a WonderLand Company-nek showműsoraihoz. 2016 óta állandó meghívottja ifj. Harangozó Gyula Kossuth-díjas koreográfus Diótörő előadásának, melyben a spanyol táncosnőt alakítja.

2019-ben a Táncművészek Szövetsége Az évad legjobb női táncművésze díjjal ismerte el munkásságát és a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjat második alkalommal vehette át.

Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekes Erkel Színházban megrendezett jubileumi gálaműsorának Carmen Opera részletében szerepelt.

Felkérést kapott szóbeli- és táncprodukcióra a TEDxLibertyBridgeWomen konferenciára, ahol húgával Horányi-Pirók Pankával közösen szerepeltek, és tartották meg Tánc: vedd észre, hogy hatni fog rád! című előadásukat. 

 

Május 29-én pedig a Caminos című előadásában, számos vendégművésszel hív mindenkit egy külső, és belső utazásra, csodás tájakra és belső világunkba. Pirók Zsófiát a közelgő est kapcsán arról is beszélgettünk, a flamenco, mint művészeti ág, csodálatosan tud kapcsolódni más műfajokkal: 

 

forrás: https://www.zsofiapirok.com/rolam/

Back To Top