Jövő héten kezdődik a 23. Zsidó Kulturális Fesztivál

A 23. Zsidó Kulturális Fesztivált idén augusztus 22. és 30. között rendezik. Az eseménysorozat öt helyszínen több, mint húsz programot kínál.

A hagyományos zsidó kulturális fesztivál idei mottója: Éljük át újra! A szlogen az együvé tartozás örömét fejezi ki a zenében, irodalomban és a társművészetekben! A Zsidó Kulturális Fesztivál a régi, hagyományos helyszíneken, azaz a Dohány utcai és Hegedűs Gyula utcai zsinagógán, a JCC Budapest – Bálint Házon kívül most új helyeken is várja a közönséget.

Az egyik új helyszín a Róth Miksa Emlékház és Művészeti Múzeum kertje, ahol megidézik a régi kertmozik hangulatát, a másik újdonság pedig a helyreállított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga épülete. A hagyományokhoz híven ismét lesz sok-sok klezmer zene és jiddis dallam, de készülnek a szervezők könnyűzenei programokkal is.

Jönnek olyan nemzetközi sztárok, mint Boban Marković vagy a különleges odesszai „gangsta folkot” játszó Kommuna Lux, de a magyar zenei színpadok legkiemelkedőbb művészei sem hiányoznak, hiszen itt lesz a Budapest Klezmer Band, Malek Andi, Müller Péter Sziámi vagy Palya Bea, a programok között lesz olyan is, amely megidéz olyan legendákat, mint Szécsi Pál vagy Leonard Cohen. Deák Andreát, a Zsidó Kulturális Fesztivál művészeti vezetőjét arról is kérdeztük a Papagenoban, hogy milyen tematika mentén állították össze a programokat és mivel készülnek a meghívott művészek?

Back To Top