DARVASI LÁSZLÓTÓL A DUNA KARNEVÁLIG – PAPAGENO KLASSZIK

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának június 10-i adásában interjút hallhattak Darvasi Lászlóval, Palkovics Máriával és Vincze Andreával.

Darvasi László kapta az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért az idén 60 éves Darvasi László kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A Babérkoszorús és József Attila-díjas író mellett Visky András, Babics Imre, Herczog Noémi és Bene Sándor részesül elismerésben egy-egy kötetéért, négy különböző kategóriában. Darvasi László kötete az elmúlt hat év novellatermését tartalmazza, és a legutóbbi, Isten. Haza. Csal. című kötet folytatásának tekinthető – a szerző az ott megkezdett „hétköznapi drámákat” igyekezett továbbírni. Arra volt kíváncsi, mi van velünk, magyarokkal ma.
Az Artisjus-díjat alapítása óta eddig 84 költő és író vehette át. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek munkájához. Az Artisjus Irodalmi Díj presztízsértéke abban rejlik, hogy a pályatársak szavazzák meg a legjobbnak tartott kötetekért: irodalomtörténészekből és írókból álló bizottság dönt a díjazottakról minden évben. Vendégünk az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjas Darvasi László, akivel a nyertes, Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéről beszélgetünk.

Zsámbéki Nyári Színház

A Zsámbéki Nyári Színház programjai egészen augusztus végéig várják a közönséget az ország vezető színészeivel és zenészeivel a Zichy-kastély árnyas fái alatt. A zsámbéki színház idén évfordulót is ünnepel, hiszen éppen 40 éve, 1983-ban alapította a Zsámbéki Szombatokat Mátyás Irén és Bicskei Gábor. Bár azóta a színház játszóhelye és célcsoportja is megváltozott, a színház és irodalom iránti elköteleződés, érdeklődés a városban megmaradt és azóta is élő. A jubileumi évadban a szervezők a meglévő adottságokra és az elődök elkötelezett munkájára építve a kor problémáira érzékeny és azokról a közönséggel párbeszédet folytatni kívánó alkotóknak és műveiknek adnak teret. A részletekről Palkovics Máriával, a Zsámbéki Nyári Színház szervezőjével beszélgetünk.

28. Duna Karnevál

Karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai fellépőkkel, hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a 28. Duna Karnevált június 9. és 16. között Budapesten. A rangos nemzetközi kulturális fesztiválon fellép többek között Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes, Bognár Szilvia és zenekara, valamint a Romengo. Az eseménysorozat része lesz látványos felvonulás hungarikumok bemutatásával, nemzetközi táncház, a V. FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál és június 16-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megrendezett nagyszabású gála, amelyen külföldi és hazai táncegyüttesek közel háromszáz művészének egyedülálló, közös műsorát láthatja majd a közönség. Beszélgetőtársunk Vincze Andrea, a Duna Karnevál programigazgatója.

 

Adás: 2023.06.10.. 10.00 óra

Műsorvezető: Szerémi Nóra

 

Back To Top