MVM ZENERGIA KONCERT, MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ 2023/24-ES ÉVADA ÉS BARLAY ZSUZSA OPERAÉNEKESNŐ A HÉTFŐI NYITÁNYBAN

MVM ZENERGIA KONCERT

Az MVM idén nyolcadik alkalommal hívja életre MVM ZENERGIA koncertjét, amelyen találkozik a zene, a vizuális élmény és a jótékonyság, valamint a klasszikus zene más műfajokkal. Az idei eseménynek a budapesti Müpa ad otthont szeptember 2-án, Békéscsabán, Győrben és Szekszárdon pedig óriáskivetítőn követhető élőben a produkció. Az esten fellép Balázs János zongoraművész, Tóth Vera énekes, Vecsei H. Miklós színművész, ifj. Sárközy Lajos pírmás, a Bagossy Brothers Company, valamint az Anima Musicae Kamarazenekar, a Cantemus Vegyeskar Szabó Soma vezényletével. A koncert programja a négy évszak tematika jegyében született, így az este során az évszakokhoz kötődő, jól ismert klasszikus zeneművek, jazz és pop slágerek, valamint megzenésített versek hangzanak el erre az alkalomra készült, egyedi átiratokban, olyan előadókkal, akik még sosem álltak együtt a színpadon. Az egyedi hangszerelésért és a zenei rendezésért Szentpáli Roland többszörös nemzetközi versenygyőztes és Artisjus-díjas tubaművész, zeneszerző felel. A zenei műsort egyedi vizuális élmény teszi még emlékezetesebbé: a budapesti Müpa mellett a három vidéki helyszín is saját, a központi tematikához illeszkedő, egy-egy évszak hangulatát megidéző látványt kap. A Reggeli Expressz vendége mindezek megálmodója Nagy Viktória látvány- és jelmeztervező, az MVM ZENERGIA vizuális rendezője.


MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ 2023/24-ES ÉVADA

14 premiert, köztük 6 egész estés előadást, 2 külföldi vendégjátékot, 2 magyar ősbemutatót, 1 magyarországi premiert, valamint 3 új gyermek- és ifjúsági előadást is tartalmaz a Magyar Állami Operaház 2023/24-es évadának programja. Műsoron a Ruszalka, a Borisz Godunov és a Spartacus, koncertszerű előadásokban lép fel Plácido Domingo és Anna Netrebko, az OPERA Zenekar pedig egy centenáriumi Kodály-hangverseny mellett döntően szláv szerzők műveiből állítja össze koncertprogramját. Az OPERA szólistái és együttesei emellett az idei évben bukaresti és dubaji meghívásoknak is eleget tesznek.
Orosz, cseh, lengyel és délszláv szerzők művei is szerepelnek az OPERA szláv szezonjának programján, de témájuk, alkotóik és más vonatkozások nyomán összesen 40 olyan mű található a dalszínház 2023/24-es repertoárján, ami valamilyen formában kötődik a szláv kultúrához. A Hangjelek rovat vendége, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója


90 ÉVES BARLAY ZSUZSA OPERAÉNEKES

Augusztus 16-án ünnepelte 90. születésnapját Barlay Zsuzsa Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja. A kiváló alt, mezzoszoprán művésznő korát meghazudtolóan friss, és számtalan anekdotával rendelkezik gazdag pályafutásának eltelt évtizedeiből. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Magyar Rádió Énekkarának tagja, majd az Országos Filharmónia szólistája volt. Az Operaház 1961-ben szerződtette, és hamarosan itt aratta pályája legnagyobb sikerét Rossini Hamupipőkéjének címszerepében. A darabot kifejezetten az ő hangi, alkati, zenei és színészi adottságaira alapozva tűzték műsorra Békés András rendezésében. Elsősorban komikus hősnői és karakterszerepekben csillogtatta kiváló képességeit, de drámai szerepekben is emlékezetes alakításokat nyújtott. Részt vett kortárs magyar operák bemutatásában, és fontos volt a hangversenyéletben betöltött szerepe is. Munkásságát 1967-ben Liszt-díjjal, 1983-ban Érdemes Művész címmel, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el. 2015-től a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

Back To Top