Ma kezdődik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Kájoni János 17. századi erdélyi ferences szerzetes emléke és munkássága előtt tiszteleg idén a Csíkszeredai Régizene Fesztivál július 7. és 14. között.

A szervezők közleménye szerint Erdélyben idén Kájoni-emlékévet hirdettek a ferences szerzetes születésének 390. évfordulója tiszteletére. Az emlékév gondolata a fesztivál szervező csapatában, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársaiban született meg, ugyanis a fesztivál létrejöttét annak idején szintén Kájoni emlékezete ihlette.

A fesztivál előfutára a csíkszeredai Mikó-vár udvarán 1979-ben tartott In memoriam Joannis Kajoni című emlékhangverseny volt, amelyet Miklóssy Vári Vilmos botanikus, muzeológus kezdeményezett Kájoni János születésének 350. évfordulójára. A kezdeményezés végül több lett egyetlen koncertnél, hiszen a régizene országos fórumává vált. A Csíkszeredai Régizene Fesztivált először 1980-ban szervezték meg, 1986-ban a román kommunista hatóságok betiltották, majd 1990-ben indult újra.

A 17. századi ferences rendi szerzetes, zeneszerző, orgonaművész és -készítő, botanikus, építész, nyomdász és könyvkiadó szellemisége végigkísérte a fesztivált, az erdélyi zene és Kájoni János zenei hagyatéka minden évben jelen volt a műsorban, így nem volt kérdés, hogy az idei fesztivál témája az emlékévhez igazodik – mondta Filip Ignác Csaba művészeti vezető.

A fesztivállal egy időben zajló Régizenei Nyári Egyetem orgonakurzusa is Kájoni előtt hajt fejet, előadásokon idézik fel alakját, a tananyag is zenei örökségére épül, mint ahogy a fesztiválon fellépők is valamennyien reflektálnak Kájonira.

Az idei programban több nemzetközi együttműködésből származó zenei projekt szólal meg, helyet kapnak fiatal előadók és visszatérő erdélyi és magyarországi, valamint olasz és francia együttesek is. A fesztivál idején összesen tizenkét mesterkurzus zajlik: idén újdonságnak számít az orgona-, valamint a kórus és karvezetői kurzus.

további részletek: https://regizene.ro/hu/

Back To Top