Lendvai Kristóf „Félúton” című kisfilmje díjat nyert Oklahomában

nagykanizsa lendvai kristóf film 3

A legjobb film díját nyerte el a középiskolások kategóriájában hétvégén az oklahomai Stillwaterben Lendvai Kristóf Félúton című kisjátékfilmje, amelyben a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészei szerepelnek.

A Red Dirt Film Festivalon egyedüli magyarként szerepelt és nyert a 18 éves nagykanizsai középiskolás rendező által tavaly készített 38 perces alkotás. Az egyesült államokbeli fesztiválon az előválogatás után 107 film került a versenyprogramba. A középiskolások mezőnyében öt alkotást jelöltek, köztük a magyar fiatal angol felirattal, Halfway címmel versenyző filmjét.

A Félúton első díját novemberben az olaszországi Bariban nyerte el az Under The Stars International Film Festival negyedik, Scorsese Edition elnevezésű fordulójában. Ott a legjobb férfi mellékszereplő díjával jutalmazták Bellus Attilát, a Hevesi Sándor Színház színművészét a kisjátékfilmben nyújtott alakításáért. Februárban a római Prisma Independent Film Awards válogatásába ugyancsak bekerült a Félúton angol feliratos verziója.

nagykanizsa lendvai kristóf film 1

A 18 éves nagykanizsai gimnazista filmje komoly társadalmi problémával, a válással és az azt elszenvedő gyerekekkel foglalkozik, de szól a felnőtté válásról, az útkeresésről, a magunkra utaltságról, az önállóságról. A 38 perces film középpontjában egy kamasz áll, akinek a szülei hangos veszekedések közepette válni készülnek, a fiú ezért megszökik otthonról. Útközben különféle emberekkel találkozik, mire a végén rádöbben, hogy neki mégis haza kell mennie.

A szereplők a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészei: Bellus Attila, Besenczi Árpád, Czegő Teréz, Ecsedi Erzsébet, Hertelendy Attila, Lőrincz Nikol, Magyar Cecília és Szakály Aurél, a főszerepet Herold Levente alakítja. A forgatókönyvet Lendvai Kristóf ötlete alapján Mészáros Gyula írta. Az angol fordítást Gelencsér Gábor és Márkus Ádám készítette.

A filmforgatás Zalaegerszegen, Letenyén, Kiskutason és Lakhegyen zajlott nem kevés kihívás mellett. Leginkább a 30 fok feletti kánikula nehezítette a részben szabadtéri felvételeket, de sikerült lezárt határátkelőn és utcákon forgatni, az autós jelenethez szakszerű vontatást biztosítani, ugyanakkor nem volt egyszerű például valódi telefont összetörni vagy egy kocsmát egész napra kiüríteni. A filmben elhangzik a zalaegerszegi Hellogramm együttes Még a csend is… című dala, felbukkan a szintén zalai Kaczor Feri egyik szerzeménye, a filmmel azonos című főcímdalt pedig a Záhonyból indult ZUP zenekar adja elő.

Kristóf tavalyi filmje, a szintén zalaegerszegi színművészekkel forgatott Majdnem eltoltam különdíjat nyert a 25. Országos Diákfilmszemlén és a 63. Országos Függetlenfilm Fesztiválon, a XIV. Göcsej Filmszemlén versenyen kívül, díszvendégként mutatták be, illetve szerepelt a 6. Savaria Filmszemle és a 15. Vas-Film versenyprogramjában. Áprilisban – egyedüli magyarként ebben a kategóriában – bejutott az Egyesült Államokbeli West Chester International Film Festival 18 év alatti filmkészítők számára meghirdetett szekciójába, illetve beválogatták a londoni Lift-Off Film Festival First-Time Filmmaker versenyébe is.

A Majdnem eltoltam legújabb eredménye, hogy szeptemberben Komlón, a III. Hét Domb Filmfesztivál diákfilmes kategóriájában vetítik, illetve bekerült az 50. Alexandre Trauner ART/Film Festival válogatásába is. Az októberben Szolnokon tartandó fesztivál Panoráma szekciójában 28, túlnyomó többségében külföldi alkotással együtt szerepel a zalai kisjátékfilm.

forrás: 123

Back To Top