JEAN – PAUL SARTRE: LEGYEK

A Maladype Színház idei első, Jean-Paul Sartre: Legyek c. drámája nyomán készülő bemutatójára március első napján, Eötvös10 Kamaratermében fog sor kerülni. Az előadás Juraszek Zsuzsanna rendező bemutatkozó munkája a társulat színészeinek tolmácsolásában.

Jean-Paul Sartre (1905-1980) irodalmi Nobel-díjas francia dráma- és regényíró, filozófus, a XX. századi egzisztencializmus irányzatának meghatározó alakja.

A Legyek Sartre első drámája, amely 1943-ban szinte egyszerre jelent meg a szerző főműveként számontartott Lét és a Semmi című művével. A darabban sajátos filozófiai rendszerének érvényében egy klasszikus drámatoposzhoz, az Atreida ház mítoszához, azon belül is Oresztész történetéhez nyúlt vissza, hogy a szabadság mibenlétét járhassa körül.

Sartre Oresztésze független mindentől és mindenkitől: szabadságán kívül nincs semmije. Minden és mindenki idegen számára: nem fűzik emlékek argosz épületeihez, népéhez és saját testvéréhez, a rabszolga sorba taszított Elektrához sem köti semmi. Arra vágyik, hogy rátalálhasson egy útra, egy tettre, ami csak az övé, ami által – akár a király gyilkosság bűnének árán is – felszabadíthatja hugát,

A Maladype Színház előadásában a Sartre-i elgondolás hangsúlya a politikummal átszőtt társadalomkritikáról az egyén belső életének, a “másikhoz” való kapcsolódás vágyának és önnön szabadságának összeütközésére helyeződik.

 

Vendégünk: Juraszek Zsuzsanna, rendező

  1. INTERMEZZO – Bálint Edinával
    Adás: 2023.02.17.
Back To Top