JAZZ-TÁNCEST, ÉV MADARA SZAVAZÁS ÉS LJUBLJANA FESZTIVÁL A KEDDI NYITÁNYBAN

A keddi Nyitányban Feledi János táncművésszel beszélgetünk, aki az Esszencia című kortárs jazz-táncestre invitálja a hallgatókat. Premium es Terra rovatunkban mindent megtudhatunk az „Év madara” szavazásról. Kilenc óra után pedig Békéssy Lili jelentkezik a 70 éves Ljubljana Fesztiválról, Szlovéniából.

A JAZZ ÉS A KORTÁRS TÁNC FÚZIÓJA – PREMIERRE KÉSZÜL A FELEDI PROJECT

A 20. század meghatározó zenei nagysága, Bartók Béla előtt tiszteleg a július 22-én debütáló Esszencia című kortárs jazz-táncest, amelynek különlegessége, hogy Feledi János és Oláh Dezső párosa ezúttal Szűcs Nelli színművésszel egészül ki. Feledi János táncművész és a népszerű jazz-zongorista, Oláh Dezső hosszú évek óta dolgoznak együtt, idén nyáron immár a harmadik közös munkájukra készülnek a Nemzeti Táncszínház szabadtéri fesztiválján, a TáncParkon. A Nemzeti Színház művésze, Szűcs Nelli érdemes- és kiváló művész először dolgozik így a csapattal és nagyon izgalmasnak ígérkeznek az élőzene, tánc mellett az énekes és prózai részek, melyek szerves részei a darabnak. Az estről Feledi János táncművésszel, az előadás rendező-koreográfusával beszélget Szerémi Nóra.

ÉV MADARA 2023 SZAVAZÁS – A NÁDASOK NAGYKÖVETEI



A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az „Év madara” programját. Ennek célja, hogy a társadalommal megismertesse azokat a madárfajokat vagy fajcsoportokat, amelyek védelmében a lakosság vagy annak egyes csoportjai (például gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepet kaphatnak. A 2023-as Év madara szavazás főszereplői a nádi madarak: a barkóscinege, a nádicinege és a nádirigó. A szavazásról és a három „jelöltről” Orbán Zoltánnal, az MME szóvivőjével beszélgetünk.

 

70 ÉVES A LJUBLJANA FESZTIVÁL

A minden év nyarán, Szlovéniában megrendezésre kerülő Ljubljana Fesztivál idén 70 éves múltra tekint vissza. 70 éve minden évben, Ljubljanában a fesztivál szervezői megtöltik a szlovén fővárost a hazai és nemzetközi kulturális élet képviselőinek színe-javával. Olyan nagynevű zenekarok léptek már fel a fesztivál színpadain, mint a Bécsi és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a szentpétervári Mariinsky Színház társulata, a Müncheni Filharmonikusok, a milánói La Scala zenekara, a Bolsoj Színház együttese, vagy a londoni Royal Philharmonic Orchestra. A Klasszik Rádió idén, a Ljubljana Fesztivál 70. évfordulóján exkluzív betekintést nyújt a kulturális fesztivál eseményeibe. A következő napokban két koncertről is hallhatnak helyszíni beszámolót, továbbá ajánlót a szeptemberig tartó fesztivál további eseményeiről is. A Klasszik Rádió zenei szerkesztője, Békéssy Lili a helyszínről jelentkezik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top