Ismeretlen József Attila versre bukkantak

438255 jozsef attila edit cimu verse

Egy négy lapból álló notesztöredéken találtak rá egy korábban ismeretlen, saját kézírású József Attila-versre, amelynek a költő az Edit címet adta. A vers felbukkanása irodalomtörténeti jelentőségű, ugyanis ez tekinthető József Attila első, Gyömrői Edithez írt művének.

Egy kisebb notesz első lapján található József Attila kézírásával a nyolc sorból álló, Edit című vers, amelyen a Budapest, 1935. március 8-i keltezés is szerepel:

Ezért üldögélek / a világban. // Minden pillanat / édes, kellemes // Ezért a szivemen / már nem / sötét dolgok ülnek / kedvesem mosolygok.”

 

Egyik leghíresebb, Gyömrői Edithez írott verse, a Gyermekké tettél:

A lapok egy nagyobb, eddig szintén ismeretlen verses notesz részei lehettek, amelyet Barta Istvántól, a költő zsidó származású barátjától koboztak el 1945-ben. A kézirat egy hivatalos okmánnyal, egy lefoglalási jegyzőkönyvvel együtt került most elő, jelentőségét Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész állapította meg. „Bár elméletben soha nem teljes egy életmű, hiszen pár éve Janus Pannoniustól is került elő új szöveg, József Attilát korán, az ötvenes években kezdték kutatni, irodalomtörténetileg és muzeológiailag feldolgozni. Márpedig akkor még irodalmi kapcsolathálózatának legtöbb tagja élt, így könnyebben eljuthattak múzeumokba a költőtől kapott kéziratok” – írta tanulmányában a szakértő.

A vers megszólítottja Gyömrői Edit, József Attila analitikusa, akit 1934-ben ismert meg a költő. Több jelentős vers született az Edit iránti reménytelen szerelem hatására, köztük a  Nagyon fáj. „A most megismert kézirat több mint egy évvel korábbi, mint a későbbi nagy versek.

És bár a hangja eltér a későbbi daraboktól, mindenképpen ez tekinthető az első Edit-versnek, vagyis mérföldkőnek számít az életműben” – magyarázta Bíró-Balogh Tamás. Az ún. autográf kéziratra az Antikvárium.hu február 18-i online árverésén lehet licitálni.

 

forrás MTI, borítókép: Újszó

 

Back To Top