Az Intermezzo vendége Orgona Angelika történész

sze che nyi vanderbilt esku vo 1

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Orgona Angelika történész, a beszélgetés aktualitása egy gyönyörű kiadvány, Az amerikai grófné – Szápáryak és Széchényiek emlékei.

Orgona Angelika impozáns kiállítású, magyar-angol nyelvű kötete elsőként mutatja be a 2017-ben a Magyar Nemzeti Múzeumba került Szápáry-Széchényi családi emlékanyagot. A kiemelkedő történeti-művészettörténeti értékű, 18-20. századi, többek között festményeket, fényképalbumokat és egy unikális dokumentumgyűjteményt is magába foglaló családi hagyaték a New York melletti Pound Ridge-ből, a család egykori otthonából került Budapestre.


A Széchenyi-Vaderbilt esküvő, New York, 1908 forrás: Mindennapok története blog

Emlékek. Luxusvillák és kastélyok. Dollárkirálynők és arisztokraták. Álomesküvő Amerikában és háború Európában. Briliánsok és fekete himlő. Riviéra és Trianon. Sztárok a filmvásznon és rabok a lágerben. Elásott kincsek és titkos üzenetek. Olimpiák és titkosszolgálatok.
Emlékek. Szépapák festővásznon. Szépanyák megsárgult albumokban. Királyi oklevelek. Testvéri üzenetek. Politikusok iratai. Sportolók aktái. Családi kincsek. Nemzeti kincsek.

 

Lebilincselő olvasmány és lenyűgöző időutazás is a könyv, amely Orgona Angelika elhivatott munkáját dicséri. A kiváló történész a Lendület Családtörténeti Kutatócsoport tagja. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Tárában 2017 óra a Szápáry-Széchenyi családi hagyaték tudományos feldolgozásának szakmai felelőse.

Back To Top