Igazgató kerestetik

 

Huszonöten indultak a milánói Scala nemzetközi pályázatán az operaház intendánsi székéért a május 14-én megjelent olasz újságok beszámolója szerint. A Scala bérletesei azonban leginkább olasz utódot akarnak.
 
A pályázat beadási határideje május 11. volt, a jelentkezők nevét egyelőre nem közölték. A Corriere della Sera milánói napilap úgy értesült, hogy szívesen lenne Stéphane Lissner utóda többek között Alexander Pereira osztrák kultúrmenedzser, a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa, Pierre Audi francia-libanoni színházigazgató, az Almeida Theatre alapítója és a Holland Fesztivál művészeti vezetője, valamint az olasz Sergio Escobar, a milánói Piccolo Teatro jelenlegi igazgatója is.
 
Bruno Ermolli, az operaházat működtető Scala Alapítvány alelnöke a sajtónak elárulta: intendánsnak jelölte magát is. Az újságok emlékeztettek, hogy a pályázatot kiíró alapítvány fenntartotta magának a jogot akár pályázaton kívüli személyek kinevezésére is.
A Scala szakszervezetei minél gyorsabb döntést sürgetnek, hangoztatva, hogy tíz év után a milánói színházból 2015-ben távozó Lissner már „fél lábbal” a párizsi operában dolgozik. Lissner május 23-án mutatja be a Scala jövő évi programját, a 2015-ös évad műsortervének összeállítása azonban már az új intendánsra vár. Sokan épp ezért elképzelhetőnek tartják, hogy az új vezető kilétét már május 23-án bejelentik.
 
A Scala tizenhétezer bérlettulajdonosa ugyanakkor nyílt levélben állt ki meggyőződése, a”minőségi és olasz váltás” szükségessége mellett. „Van beleszólásunk: az eladott bérletek és jegyek évi 30,2 millió eurót hoznak a színháznak” – mondta a bérleteseket tömörítő egyesület képviselője az Il Sole 24 Ore gazdasági napilapnak.
Akárki is lesz az új intendáns, a gazdasági válsággal is számolnia kell: a Scala évi állami támogatása 30 millió euró alá süllyedt. Lissner idei bónusza is csökkent: 120 ezer euróról 50 ezerre.
 
 
Forrás:Fidelio.hu/MTI
Back To Top