Fidelio Klasszik: Kocsis, Kulka, Vajda, Zombola

 

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adása május 18-án lesz hallható.
 
Richard Strauss-opera, Brahms-esték, Britten-centenárium, világhírű szólisták, webcast-koncertközvetítések – mindez megtalálható a Nemzeti Filharmonikusok 2013/14-es évadának műsortervében. Harmincnyolc zeneszerző hetvennyolc műve hangzik majd el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban, a zenekari próbateremben és a Zeneakadémián. „Egy jó zenekar életében akár a legheterogénebb stílust is lehet tovább színesíteni olyan jellemzőkkel, amelyek kizárólag az adott együtteshez kapcsolhatók” – írja az NFZ jövő évi műsorfüzetében Kocsis Zoltán. Műsorunkban arról is kérdeztük a fő-zeneigazgatót, hogy melyek a Nemzeti Filharmonikusok ezen jellemzői, hogyan értékeli a zenekar elmúlt évadát, illetve hogyan választják ki, mely karmestereket hívják meg a zenekarhoz.
 
A Belvárosi Színházban Zágon István Hippolyt című színdarabját a Mohácsi testvérek átdolgozásában, Mohácsi János rendezésében mutatja be az Orlai Produkció július 4-én. Az előadásban fellép Csákányi Eszter és Elek Ferenc, a címszerepben Kulka János lesz látható, aki tíz év után távozik a Nemzeti Színházból és a Katona József Színháznál folytatja tovább. A titokzatos lakáj megformálójával Kaposvárról, könnyező közönségről, Mohácsi Jánosról és más Orlai-produkciókról beszélgettünk.
 
Vajda Gergely karmester éppen a Pannon Filharmonikusokkal és az Amadinda Ütőegyüttessel próbált Pécsett, amikor megkerestük őt. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lesz halható május 22-én Ligeti György két felvonásos operája, a Le grand macabre koncertszerű előadásban, a Neue Oper Wien és a Nemzeti Énekkar közreműködésével. Május 28-án lenne kilencvenéves a 20. század már életében klasszikussá lett zeneszerzője, Ligeti György.A Művészetek Palotája az Új Magyar Zene Egyesülettel közösen indított, Hommage à Ligeti címet viselő sorozatában ezúttal Ligeti egyik főműve, egyetlen operája kerül színre a kerek évfordulón. Az esemény különlegességét az adja, hogy Magyarországon eddig mindössze két napon volt látható a Le grand macabre: 1998-ban, a stockholmi ősbemutató után húsz évvel, amikor a Thália Színházban állították színpadra Kovalik Balázs rendezésében. A műről és a májusi produkcióról ezúttal Vajda Gergely mesél.
 
Zombola Péter Requiemje nyerte az Artisjus komolyzenei kategóriájának Év Zeneműve díját az idei évben. A teljes kompozíciót tavaly tavasszal hallhatta először a közönség az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar közreműködésével, Tihanyi László vezényletével a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében az Olasz Intézetben. Már a koncerten és azt követően érkeztek a zeneszerző felé a pozitív visszajelzések mind a közönség, mind a szakma felől. A fiatal zeneszerzőt a díjról, az alkotói folyamatokról és jelenlegi munkáiról is kérdeztük.
 
A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 19-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.
 
Back To Top