Gabriel Yared a Cinemusic e heti vendége

Gabriel Yared libanoni-francia zeneszerzőa Cinemusic e heti vendége. A Bejrútban,Libanonban született Yared olyan kultikus filmek zenéjét írta, mint aBetty Blue és Camille Claudel. Később angol nyelvű filmeken dolgozott, különösen Anthony Minghella rendezésében. Oscar-díjat kapott a legjobb filmzenekategóriában Az angol beteg című filmért (1996), és jelölték A tehetséges Mr. Ripley (1999) és Cold Mountain (2003) című filmek zenéjéért.  

 

Amikor Yared 7 éves volt, apja egy harmonikatanárhoz, ám két évvel később Yared inkább zeneelméleti és zongoraórákat kezdett. Nem volt kiemelkedően tehetséges zongorista, de a zeneolvasás érdekelte. Amikor Yared 14 éves lett, meghalt a zongoratanára és az ifjú Gabrielt az Université Saint-Joseph orgonistája vette át. Yared az egyetem könyvtárát használta Johann Sebastian Bach, Robert Schumann és sok más zeneszerző műveinek tanulmányozására. Ez ihlette első eredeti kompozícióját.

Yared egyébként jogi diplomát szerzett, nem tanult zenét egyetemi képzés formájában, amíg 1969-ben Franciaországba nem utazott, és ott már hivatalosan, hallgatóként vett részt az École Normale de Musique de Paris fakultásán. Ott tanulta megHenri Dutilleux- tól a zeneszerzés szabályait.

1971 végén Yared Brazíliába ment, hogy meglátogassa nagybátyját, ekkor a Könnyűzenei Fesztiválok Világszövetségének elnöke felkérte, hogy írjon egy dalt a libanoniak képviseletére a Rio de Janeiro-i dalfesztiválon. Az általa komponált dal első díjat nyert. Brazíliában tartózkodva egy kis zenekarral is fellépett. Yared később elmondta, hogy Brazíliában töltött ideje nagyban befolyásolta munkáját.

1975-ben ő írtaMina canta luciocímű albumot a népszerű olasz énekesnő, Mina számára.

Ezután visszatért Franciaországba, ahol a Costa BrothersJacques DutroncFrançoise Hardy,Charles AznavourMireille Mathieu és számos más zenésszel dolgozott. Ez egy igen termékeny időszak volt a zeneszerző számára, és csaknem 3000 darabot írt körülbelül hat év alatt. Munkái között számos rádió- és tévészignál is szerepelt, mint például a TF1 hír szignál hangjai és az In the Tracks of sorozat egyik epizódjának betétdalai.

Back To Top