Fidelio Klasszik: Miklósa Erika és Baán László

A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának szeptember 27-i adásában Miklósa Erika operaénekesnő (képünkön) és Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója mellett megszólal még Dalos Anna, az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa és Dr.Mikusi Balázs, a Széchenyi Könyvtár Zeneműtárának vezetője is.

Az őszi évad egyik legizgalmasabb összművészeti produkciója készül a Szépművészeti Múzeumban. A tavaly megrendezett Ganymed Goes Europe projekt mintájára ismét a képzőművészet, az irodalom és a színház találkozásából jön létre előadás. A Textúra 2014 címmel megrendezett produkció premierjét szeptember 25-én tartották, ezt követően pedig öt héten keresztül lesz látható a produkció. A projekt keretében tíz elismert hazai író egy-egy, a Szépművészeti Múzeumban látható műalkotást kiválasztva, tíz új irodalmi művet készített. Az 5-10 perces egyszemélyes jeleneteket tíz színész adja elő, akiket Pelsőczy Réka és Török Ferenc instruált. A fellépők között találjuk Fodor Annamáriát, Kováts Adélt, Szabó Kimmel Tamást és Simon Kornélt, az írók között pedig Parti Nagy Lajost, Jókai Annát, Bartis Attilát, Térey Jánost. A további részletekről a múzeum főigazgatóját, Baán Lászlót kérdezték.

Szeptembertől ismét műsoron a Bajadér a Budapesti Operettszínházban. Miklósa Erika élvezi, hogy újra játszhat a Nagymező utcai zenés színházban, Kálmán Imre operettjében, a korábban összeszokott csapattal. Az operaénekesnő tudatosan vállal a karrierje során olyan feladatokat, amelyek kirándulást jelenthetnek számára egyéb művészeti ágakban. Ebben az előadásban egyszerre kell énekelnie, játszania és táncolnia, habár viccesen bevallotta: a táncos-komikusok mellé nem könnyű szívvel áll be.

A világhírű zeneszerző és zongoraművész, Dohnányi Ernő 1944-ben hagyta el Magyarországot és 1949-ben telepedett le az Egyesült Államokban, ahol a Floridai Állami Egyetem zongora- és zeneszerzés professzora lett. 1960-ban bekövetkezett haláláig zenei kéziratok, levelek, fényképek, dokumentumok, könyvek, kották és egyéb emlékek ezrei gyűltek össze floridai otthonában. Ezt az anyagot ajándékozta a zeneszerző mostohaunokája a Zenetudományi Intézetnek. Az interjú első részében a hazánkba érkezett Dohnányi-hagyatékról, az előkészítő munkálatokról kérdezték Dalos Annát, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete Archívum- és kutatócsoportjának vezetőjét. A második részben Dalos Anna arra is kitért, hogy a hagyatékok ápolása mellett milyen feladatokat lát el az MTA BTK Zenetudományi Intézete és az általa vezetett, „Lendület” 20-21. századi Magyar Zenei Archívum.

Nemzetközi szenzációnak számít, hogy az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében Mozart egyik legnépszerűbb szonátájának eredeti kézirattöredékét fedezte fel a Zeneműtár vezetője, Dr. Mikusi Balázs. A záró „török indulóról” ismert A-dúr szonáta autográfját a külföldi szakmai bemutató előtt elsőként a hazai nagyközönség ismerheti meg a kutatómunkát népszerűsítő eseményen. A szonáta Mozart legismertebb művei közé tartozik: a „török indulót” még azok is kívülről fújják, akiket amúgy kevéssé érdekel a klasszikus zene. A mű előadása ugyanakkor számos problémát vet fel, a zeneszerző eredeti kéziratának ugyanis mindeddig csak a legutolsó lapja volt ismert – ezt Salzburgban őrzik -, a nyomtatott kiadások pedig sok tekintetben pontatlanok. Az új forrás ismeretében a szonáta eddigi kiadásai több ponton is módosításra szorulnak: nem csupán számos előadási jelet, de téves ritmusokat, sőt hibás hangokat is ki kell igazítani. A népszerű Mozart-mű egyfajta „megismételt ősbemutatójára” a Kutatók Éjszakáján, szeptember 26-án kerül sor. A felfedezésről Dr. Mikusi Balázst, az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának vezetőjét kérdezték.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 28-án, vasárnap este hét órától kerül sor. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Forrás: Fidelio Klasszik

Back To Top