Fidelio Klasszik: Bánkuti, Bereményi, Parti Nagy

A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának március 29-i adásában a sajtófotó kiállítás kapcsán Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke mellett Bereményi Géza, író-rendező is megszólal Kincsem című darabjának bemutatója révén. Parti Nagy Lajos, író (képünkön) legújabb bemutatásra kerülő művéről beszél, Vashegyi György, karmester pedig közelgő két koncertje kapcsán szólal meg.

Az elmúlt év legemlékezetesebb pillanatai jelennek meg a legjobb magyar fotóriporterek objektívén keresztül a 32. Magyar Sajtófotó Kiállításon. Új helyszínen, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban nyílt meg március 27-én a magyar fotóriporteri szakma legnagyobb seregszemléje a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként. A tárlathoz kapcsolódóan, hosszabbított nyitva tartás keretében ezúttal is számos különleges program várja az érdeklődőket a Capa Központban május 18-ig. Az idei kiállítás érdekességeiről Bánkuti Andrással, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnökével beszélgetnek.

Hogyan viselkednek az emberek, ha az életükben megjelenik az egyszeri csoda? Ezt vizsgálja Bereményi Géza új darabja, a világhírű versenylóról szóló Kincsem. Az ősbemutatót a szerző rendezésében tartják április 5-én a Thália Színházban. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében látható előadás szinte minden mozzanata megtörtént eseményeken alapul. Kincsem körül sok a legenda, a szerző még ezeket is beépítette a történetbe. A főszerepet, a telivér tenyésztőjét és tulajdonosát Gáspár Sándor alakítja. Arról is kérdezzük Bereményi Gézát, miért nyúlt a témához, hogyan kutakodott és ő maga milyen kapcsolatban áll a lóversennyel.

Új Parti Nagy Lajos-darabbal jelentkezik az Átrium Film-Színház: az Átriumklorid, avagy a színész ötször című jelenetfüzérnek április 2-án lesz a bemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Az izgalmas, új szöveg, amelyeknek anyaga a magánélet legintimebb szféráiból származik, öt teljesen független történetet mesél el. A kétszemélyes jeleneteket Bíró Kriszta és Hevér Gábor játssza, az előadást Néder Panni rendezi. Parti Nagy Lajos az alkotás folyamatáról mesél.

Két alkalommal találkozhat még a közönség Vashegyi Györggyel az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Malcolm Bilson rendszeresen fellép Vashegyi György és az Orfeo Zenekar koncertjein – ezúttal Szutrély Katalint kíséri március 31-én. Néhány nappal később, április 6-án, a BTF zárókoncertjén Rameua Polümnia ünnepei című művének koncertszerű előadásán dirigálja Vashegyi György az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust. A karmesterrel e két koncert kapcsán beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére március 30-án, vasárnap este hét órától kerül sor. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Forrás: Fidelio Klasszik

Back To Top