FÉNYESKEDJÉK NEKI

 

Ismét kortárs magyar dráma ősbemutatóra készül a Szkéné Színház. Háy János, Tasnádi István vagy Székely Csaba után ezúttal Szivák-Tóth Viktor Fényeskedjék neki című drámáját mutatják be a Műegyetemen jövő pénteken és szombaton.

A dráma témája egy nagyvállalkozó halála utáni tor eseményeiből építkezik. A szereplők családi, baráti és üzleti kapcsolatai az évek során kibogozhatatlan kötelékké fonódtak össze, melyet most mégis próbára tesz a gyász: a szövetség központi figurájának elvesztése. Az ismerős helyzetek, nagyon is mai párbeszédek mögött fölsejlik egy Hamlet-parafrázis, és a nemzeti drámáink lüktetése is.

A sokoldalú alkotót – író, rendező, dramaturg és színész-drámatanár – elsősorban a közösségi színház és a színházi nevelés területén ismerhette meg a közönség. Színházi és színházi nevelési produkciókat hozott létre a KÁVA, a Kerekasztal, a RÉV, a Soltis Lajos és a K2 Színházzal, a Láthatáron Csoporttal és a Pesti Magyar Színházban is. Vezetésével jött létre és működik a Szkéné Színház ifjúsági és közösségi műhelye, a Rakpart3. Drámaírói vénájára Radnóti Zsuzsa dramaturg figyelt fel, amikor 2020-ban az Örkény István drámaírói ösztöndíjat a fenti darabbal elnyerte, aminek a lezárásaként felolvasószínház is készült a jelenlegi szereposztásban.

Az egyszerre súlyos és végletekig komikus helyzetekben vergődő karakterek megformálása igazi színészi kihívás, az alakításokat már egy olyan szereposztás garantálja, akik színpadon még sosem játszottak együtt. A gyászoló özvegyet Enyedi Éva formálja meg, akit a Pintér Béla és Társulata révén számtalanszor láthatott a közönség a Szkéné színpadán, de legalább ennyire otthonosan mozog itt Szikszai Rémusz is.

Az Intermezzo vendégei : Szivák-Tóth Viktor rendező és Enyedi Éva színművész

INTERMEZZO – Bálint Edinával

Adás: 2022.10.17.

Back To Top