ELINDULT RÁKÁSZ GERGELY ORGONAMŰVÉSZ ŐSZI – TÉLI TURNÉJA

Budapesten kétszer is fellép. Az első hangverseny két hét múlva kedden lesz az Eötvös10-ben. Ez egy jótékonysági koncert lesz a Magyar Speciális Filmfesztivál alkalmából, amit szintén ekkor rendeznek.

Az esemény az egyetlen olyan tematikus filmes seregszemle a Kárpát-medencében, ahol minden a fogyatékossággal élőkről szól. Az idei évben több mint 30 országból érkeztek filmek, amelyeket vagy fogyatékossággal élő emberek készítettek, vagy hivatásos filmesek készítettek őróluk.

A jótékonysági koncert bevételét a Magyarországon élő speciális filmesek, azaz a fogyatékossággal élő filmkészítők kulturális és szabadidős programjaira fordítják.

Ezen az estén Rákász Gergely a Lords of the Organ műsorának válogatásával érkezik, ahol a hangszer a „show arcát” mutatja. A Gladiátorok indulójával az ókori Róma cirkuszaiba, Elgar – Parádé és Pompájával az angol királyi udvarba, Dvořák Largojával pedig az Újvilágba látogatunk. Idén kerek évfordulós Rossini, így nem marad ki a műsorból az olasz opera legendás alakjának megidézése sem.

A második budapesti koncert december 18-án a Pozsonyi Úti Református Templomban lesz, itt már a Karácsonyi meditációk című téli turné műsorát hallhatjuk.

Az elmúlt időszakban a művész új lemezeket is készített: megjelent a Lords of the Organ sorozat 3. epizódja, és a közönség kérésre az Organ Meditation. Ezeknek a műsorából válogat a Karácsonyi meditációk koncert.

Bensőséges, meghitt, meditatív koncerttel készül, amely ebben a zajos és nyomasztó világban gyertyafény igyekszik lenni, amely az ünnep felé vezet. Léon Boëllmann, Edvard Grieg, César Franck, Johann Sebastian Bach és Antonín Dvořák művei is megszólalnak.

Vivaldi – Négy Évszak – Nyár concertoja pedig visszacsempész az életünkbe egy kis nyári meleget és fényt, és azt ígéri, „lesz még újra madárdal, új vetés, és bár a viharok azt is veszélybe sodorhatják, de amíg felkel a Nap, addig a dolgos kezek nyara reménnyel tölt el mindannyiunkat.”

 

Az Intermezzo vendége: Rákász Gergely orgonaművész

INTERMEZZO – Bálint Edinával

Adás: 2022.10.25.

Back To Top