Elárverezteti könyvritkaságait egy angol magániskola

4fólió2

Elárverezteti könyvritkaságainak egy részét egy előkelő angliai magániskola.

Akár az 50 ezer font, azaz 20 millió forint leütési árat is elérheti egy ritka William Shakespeare-kötet a Rugby School előkelő angliai magániskola könyvritkaságait felvonultató jövő heti aukción, amelynek bevételeit a bentlakásos intézmény diákjainak támogatására fordítják.

Shakespeare drámáinak 1685-ben kiadott negyedik gyűjteménye (a Negyedik Fólió) csupán egyike az iskola könyvtárából összeválogatott 300 könyvnek, amelyre november 18-án licitálhatnak az érdeklődők a Forum Auctions online árverésén – írja a BBC hírportálja. A bárd első fóliójának, a Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámái és tragédiái című kötetnek egy 1632-es második kiadása a becslések szerint 20 ezer és 30 ezer font közötti áron fog gazdát cserélni.

4fólió1

A Rugby School egy angol független bentlakásos iskola 13–18 éves tanulók számára , az angliai Rugby- ban (Warwickshire). 1567-ben alapították Lawrence serff végrendeletében. Ez az egyik legrégebbi független iskola Nagy-Britanniában. Mivel Lawrence seriff Rugby-ban és a szomszédos Brownsoverben élt, az iskolát ingyenes gimnáziumnak szánták a városi fiúknak .Az iskoláról 1667-ig nem sok információ maradt fenn, majd Thomas Arnold igazgatósága alatt, 1828 és 1841 között átalakították és így már a viktoriánus állami iskola előfutára volt

4fólió4

Ez az eredeti kilenc „nagy állami iskola” egyike, amelyet az 1864-es Clarendoni Bizottságvizsgált, és amelyet később az 1868-as állami iskolákról szóló törvény is megemlít .Az iskola öregdiákjai – vagy ” régi rögbeiek ” – közé tartozik az Egyesült Királyság miniszterelnöke, valamint kiemelkedő költők, tudósok, írók és katonák. A rögbi iskola a rögbi futballjátéka születésének helyszíne: 1845-ben a rögbi iskolások, William Delafield Arnold , WW Shirley és Frederick Hutchins  megírta a „Futball törvényeit, ahogy a rögbi iskolában játszották”

4fólió8

Az Első fólió  William Shakespeare darabjainak 1623-ban megjelent első gyűjteménye, amely a neki tulajdonított harminchat színpadi művet tartalmazza. A teljes címén Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámái és tragédiái című gyűjteményt mintegy 750 példányban nyomtatták ki, amiből a kutatók mai ismeretei szerint mindössze 234 maradt fenn. A példány becsült értéke elérheti az 1,2 millió fontot (470 millió forintot) az 1685-ben megjelent Negyedik fólió 15-20 ezer fontot (6-8 millió forintot) érhet.

 

forrás: MTI

Back To Top