Debreceni zenészek kínai sikere

A debreceni Kodály Filharmonikusok december vége és január eleje között hét helyszínen kb. tízezer ember előtt lépett fel Kína nagyvárosaiban. A főként magyar szerzők műveiből összeállított műsort a távol-keleti közönség nagy tetszéssel fogadta.

A turnén Kína déli parti városainak (Guangzhou, Huizhou, Shenzhen, Dongguan) nagy kultúrcentrumaiban, a pekingi „Művészetek Palotájában” (National Centre of Performing Arts), valamint Shanghaiban lépett fel a zenekar december 27-e és január 4-e között. A hét helyszínen nyolc koncertet adtak a debreceni zenészek, a műsorra kb. tízezren voltak kíváncsiak. A közönség korosztályában vegyes összetételű volt, gyermek, fiatal felnőtt és középkorú nagyjából egyenlő arányban vett részt a hangversenyeken (ennek magyarázata részben az is, hogy Kínában a családok gyerekekkel együtt járnak koncertre, mert ott nem szokás gyermekfelügyelőre vagy nagyszülőre bízni őket).

Bár több magyar zenekar is koncertezik mostanában Kínában, kuriózumnak számít, hogy a debreceni zenészek a legrangosabb koncerttermekben, köztük a pekingi „Művészetek Palotájában” (National Centre of Performing Arts) is felléphettek, ezt nem sok magyar zenész, illetve zenekar mondhatja el magáról. A döntően magyar szerzők műveiből összeállított műsor zajos sikert aratott, elsősorban Liszt Magyar rapszódiája és Kodály Galántai táncok című műve vívott ki nagy tetszést a koncerteken, de örömmel tapsolta végig a közönség Brahms Magyar táncait is. A debreceni zenekar a magyar zenék mellett könnyedebb Strauss-melódiákat, operett részleteket is bemutatott a kínai nézőknek.

A Kodály Filharmonikusok úgy igyekeztek összeállítani a koncertturné műsorát, hogy a kínai közönség megismerje a magyar zenekultúra legjavát. A zenekar – névadójához méltón – elkötelezettje a magyar zenei hagyományok népszerűsítésének.

Forrás: MTI/Fidelio

Back To Top