Bob Dylan képeiből nyílt tárlat Szegeden

Bob Dylan félszáz képzőművészeti alkotásából nyílt kiállítás Életem az utca, ahol járok címmel a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató sajtóbejáráson elmondta, hogy a kiállítás része a központ nemzetközileg is ismert művészeket bemutató sorozatának. Noha maga Bob Dylan elsősorban nem képzőművészként, hanem zenészként, költőként ismert, megkerülhetetlen alakja a 20. század kultúrájának.

Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) Oscar-, Golden Globe-, tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, zenész, költő, a 2016-os év irodalmi Nobel-díjasa. Legismertebb dalai a hatvanasszülettek, melyek közül a Blowin’ in the Wind és a The Times They Are a-Changin’ a háborúellenes és polgárjogi mozgalmak himnuszává vált. Megalkotta hatperces slágerét, a „Like a Rolling Stone„-t, amivel 1965-ben radikálisan megváltoztatta a popzenét.

Dalszövegeire hatással volt a politika, a szociális kommentár, a filozófia és az irodalom, s szembement a korabeli könnyűzene konvencióival. Kitágította és magáévá tette a zenei stílusokat, hatással volt rá többek között az amerikai népzene, a country, a blues, a rock and roll, a kelta ballada és a jazz.

Dylan gitáron, billentyűs hangszereken és szájharmonikán játszik. Állandóan változó összetételű zenekarával az 1980-as évek vége óta rendszeresen turnézik. Alkalmanként más zenészekkel is együtt játszott, például Paul Simonnal, Tom Pettyvel és Eric Claptonnal. Bár pályájának középpontjában előadói munkássága és albumai állnak, általában mégis dalszerzői tehetségéért rajonganak.

A prágai Gallery of Art több száz darabos kollekciójából válogatott ötven alkotás vázlatai a zenész 1989 és 1992 közötti amerikai turnéja során születtek. A vázlatokból festmények, majd azokból grafikai munkák készültek. Bob Dylan a koncertek közötti utazása során elkapott tájak, nagyvárosi látképek és az élet hétköznapi pillanatai elevenednek meg rajtuk – közölte a kiállítás kurátora.

A szakember szerint a képek ugyanazzal a lendülettel, magabiztossággal telített sallangmentes alkotások, mint Bob Dylan zenéi. Erőteljes analógiák fedezhetők föl a képzőművészeti alkotások és a zenék között. Szinte ugyanúgy komponálja képeit, mint a dalait, hasonló hatásokra épít – tette hozzá.

A Magyarországon először bemutatott kollekció képeinek témái magukért beszélnek: csendéletek, utcaképek, klasszikus tájképek, portrék és aktok láthatók a kiállításon. A művész hol élénk, hol pasztell színekkel, dinamikus vonalvezetéssel és expresszív kompozíciókkal mutatja be az általa ábrázolni kívánt világot. Az alkotásokon egyaránt megfigyelhető az impresszionisták térfelfogása, a 20. század eleji expresszionistáktól átvett színhatások, némely képen pedig a hiperrealizmusba hajló ábrázolásmód is.

Az Életem az utca, ahol járok című tárlat szeptember 22-ig látható Szegeden.

Back To Top