Bizarr tárgyak címmel Kondor Ádám est a BMC-ben

Bizarr Tárgyak címmel Kondor Ádám szerzői estje – a Metrum Ensemble koncertje várja a közönséget október 26-án a BMC-ben.

 

A Bizarr tárgyak (Bizarre Objects) jelenleg 15 műből álló sorozat, több órányi zene, anyagaiban és hangszerelésében is valódi meglepetések tárháza. A cím alapján nyilván mindenki arra gondol, hogy valami furcsa, szokatlan dologról lehet szó, és ez valamelyest igaz is, hiszen „nehezen kismerhető a vágy mozgása, ami ezeket létrehozza. De valójában Wilfred Bion pszichoanalitikus elméletére utal, amelyben a ‘bizarr tárgy’ egy konkrét szakkifejezés”, amellyel a szerző csak metonimikusan utal Bion gondolkodás-elméletére. Bár tény, hogy Bion elméleteit a szerzemények értelmezésére is alkalmazni lehetne, mindenek előtt meg kell hallgatni a műveket, és ha vonzónak, érdekesnek találjuk, egészen különleges asszociációs folyamatokat élhetünk át, hiszen „ezeknek a műveknek az ‘értékét’ az adja, hogy új utakra terelik a gondolkodást”– vallja a szerző.

Kondor Ádám a magyar zenei élet egyik legkülönlegesebb alkotója. Művei sokszor besorolhatatlanok, extra felkészülést kívánnak az előadóktól és rákészülést a hallgatóktól. Zenéi olyan stabil építmények, amelyeknek váratlan vonalvezetései hatalmas térigénnyel párosulnak. Kondor Ádám zeneszerzői tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte. A Zeneakadémián rendszeresen látogatta Rados Ferenc és Kurtág György kamarazene óráit. Egy évig magántanítványa volt Simon Albert karmesternek. Zeneszerzői stílusára nagy hatást gyakorolt Mesíias Maiguaschca és Jeney Zoltán, valamint a világhírű hegedűművészek, Végh Sándor és Fenyves Loránd mesterkurzusai. 1998-ban a Soros Alapítvány díjazottja, 1999-ben az Edenkoben Herrenhaus ösztöndíjasa volt Németországban. 2001-ben meghívást kapott az első, Petr Kotik által szervezett Ostrava New Music Days fesztiválra. Éveken át Thaiföldön, jelenleg Jákon él és alkot.

A koncerten megszólaló egymástól teljesen független három darab közül a Bizarre Objects XV Magyarországon először kerül bemutatásra, az est második részében pedig a Bizarre Objects II új verziójának ősbemutatóját hallhatja a közönség.

A kompozíciókkal való ismerkedést Dinyés Dániel zeneszerző segíti, aki Kondort és műveit egyaránt jól ismeri.

A Metrum Ensemble kamaraegyüttest Rozmán Lajos művészeti vezető alapította 2012-ben. Az együttes munkáiban a kezdetek óta felfedezhető az a sajátos munkamódszer és egyéni látásmód, amely révén jelentős zenei teljesítmények és emlékezetes koncertek születtek. Eddig közel negyven zenemű ősbemutatója fűződik a kamarazenekar nevéhez. Programjaik közül kiemelkedő a Közép-Európai Portrék koncertsorozat, és olyan rangos fesztiválokon való szereplés, mint a Konvergencie (SK), a Hradec Kralove (CZ), az Arcus Temporum, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, és a CAFe Budapest. A Metrum Ensemble kisoperaelőadása (Sáry László Remek hang a futkosásban)

2016-ban az Artisjus legjobb komolyzenei produkciója díjat, 2018-ban pedig Podgoricában (ME) a nemzetközi FIAT Fesztiválon a „Legeredetibb zenei és színpadi kifejezés” különdíjat kapta meg.  2016-ban az Artisjus legjobb komolyzenei produkciója díjat, 2018-ban pedig Podgoricában (ME) a nemzetközi FIAT Fesztiválon a „Legeredetibb zenei és színpadi kifejezés” különdíjat kapta meg.

Kondor Ádám fotó: Kardos Gábor

Back To Top