Az Intermezzo vendége Tímár Böske koreográfus, táncpedagógus

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Tímár Böske koreográfus, táncpedagógus, a téma a Timár 90 Jubileumi Ev.

Timár Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas koreográfus, táncpedagógus, címzetes egyetemi tanár idén ünnepli 90. születésnapját!

A Bartók Béla Táncegyüttes és a Csillagszemű Táncegyüttes megalapítója, művészeti vezetője és koreográfusa,1930-ban Szolnokon született, a SZOT Együttes táncosaként kezdte, majd 1958-ban megalapította a Bartók Béla Táncegyüttest, melynek huszonöt éven át művészeti vezetője és koreográfusa volt. A hetvenes évektől a táncház mozgalom egyik elindítója és legendás hírű tánctanítója volt. A felnőttek mellett, a gyermekek néptánc tanításával is foglalkozott.


1971-től az Állami Balett Intézet néptánc tagozatát vezette. 1980-tól tizenhat éven át a Magyar Állami Néptáncegyüttes művészeti igazgatója és koreográfusa, a társaság megújuló arculatának kimunkálása is az ő nevéhez fűződik.
1993-ban Timár Böskével létrehozták saját társulatukat, a Csillagszemű Táncegyüttest és a Timár Kamara Táncegyüttest. Jelenleg mindkét együttes művészeti igazgatója és koreográfusa.

A Csillagszemű Táncegyüttes a magyar táncművészeti élet egyik rangos társulata. Rendszeresen fellépnek kiemelkedő táncművészeti eseményeken, fesztiválokon. 2002-ben Esztergomban a japán császári pár előtt táncoltak, Strassbourgban az Európa Parlamentben szerepeltek. Európán kívül a világ legkülönbözőbb tájain képviselik hazánkat, többek között Brazíliában, Új-Zélandon és Japánban.


Timár Sándor pedagógiai módszerének lényege, hogy a gyermekek minél kisebb korban ismerkedjenek meg a még elevenen élő néptánc és népzenei hagyománnyal, amely mint megélt tapasztalat épüljön be mindennapi életükbe.
Az együttest 1998-ban Magyar Örökség Díjjal, 2003-ban Európa Táncdíjjal tüntették ki. 2006-ban elnyerték a magyar művészet és kultúra erősítése elismeréseként a Prima Primissima Díjat.

A jubileumi év első rendezvénye ugyan elmarad, de bízhatunk benne, hogy a későbbieket már meg lehet tartani, hiszen egészen késő őszig tervezik a sorozatot. Az ünnepelt felesége és alkotótársa, Tímár Boske beszélget ma Bálint Edinával az Intermezzoban. Nem csak a 2020-as esztendőről, hanem az elmúlt évtizedekről, a világhírű Tímár-módszerről és persze a jovőről is!

forrás: Hegyvidék

Back To Top