Májusban ismét megnyílik a milánói Scala

Korlátozott nézőszámmal nyit ki újra a milánói Scala május 11-én – az olaszországi színházak ettől a naptól kezdve fogadhatnak újra nézőket. A koncerten Riccardo Muti vezényli a Bécsi Filharmonikusokat. A Bécsi Állami Operaház május 19-től tart újra élő előadásokat az osztrák kormány döntése értelmében.

A Scala május 11-i előadásán mindössze 130 néző vehet részt, a zenekari tagok közti távolság betarthatósága érdekében pedig üléseket távolítottak el a nézőtérről – jelentette be a színház intendánsa, Dominique Meyer. A világhírű operaház számára május 11. szimbolikus jelentőséggel bír, ugyanis az 1943-as bombatámadás után újjáépített színház ezen a napon, egy Arturo Toscanini vezényelte koncerttel nyitott ki újra 1946-ban.

Az újranyitás napján lefektetik az alapkövét a Scala új épültnek, egy 6 föld alatti és 11 föld feletti szintből álló toronynak, amely egy 64 méter mély koncertterem kialakítását teszi lehetővé. Az új épületben hangfelvételek rögzítésére alkalmas zenekari próbaterem, táncpróbaterem és irodák is helyet kapnak.

A Scala szponzorai közé nemrég Giorgio Armani is csatlakozott, a nevét viselő divatház öt év alatt 600 ezer euróval támogatja az intézményt. A divatcézár azt mondta, kötelességének érzi, hogy támogassa a nehéz időkben elhanyagolt kulturális szektort, mert „az igenis létfontosságú”.

Mindeközben az osztrák kormány múlt héten döntött arról, hogy újra megnyithat a Bécsi Állami Operaház. Az intézmény az elmúlt fél évben – az intézmények többségéhez hasonlóan – közvetítésekkel próbálta kárpótolni az operakedvelőket az elmaradt élményekért. A dalszínház közleménye szerint ötmillióan követték az előadásaikat az interneten keresztül. A II. világháború óta történt leghosszabb zárvatartás után a körülményekhez igazított új műsorkalendáriumot a napokban teszik majd közzé.

Back To Top