Az élő klasszikus zene hatása a gyerekekre

Egy nemrég zárult kutatás megállapította, hogy az élő klasszikus zene hallgatása pozitív érzéseket vált ki a gyermekekben, és közvetlen hatással van koncentrációs képességeikre.

A gyerekek nyugodtnak és ellazultnak érzik magukat, miközben élő klasszikus zenét hallgatnak , függetlenül a lejátszott darabtól – derült ki egy tanulmányból. Az Apollo Music Projects (AMP) zenei jótékonysági szervezet által végzett kutatásba 574, nyolc és tíz év közötti gyermeket vontak be, akik kamarazenekari műhelyekben vettek részt. Az AMP 2018-ban és 2019-ben végezte el a kutatást, hogy feltárja, mit tapasztal egy gyermek egy klasszikus zenei előadás során.

Az élmény után megkérdezték őket az élő zenével kapcsolatos gondolataikról és érzéseikről, valamint arról, hogy ez milyen érzéseket kelt bennük. A gyermekek 82 százaléka pozitív érzéseket érzett az élő előadás során , a csoport több mint fele kifejezetten nyugodt volt hallgatás közben. Tanáraik többsége azt is megjegyezte, hogy a műhelyek közvetlenül befolyásolták a gyermekek koncentrációs képességének fejlődését. A vizsgálat azonban azt is megállapította, hogy ezek a pozitív érzelmek nem állnak összefüggésben a lejátszott zene érzelmi tartalmával.

A jótékonysági szervezet, amely élő klasszikus zenei élményhez juttatja azokat a gyerekeket, akiknek egyébként nincs esélyük ezt megtapasztalni, arra a következtetésre jutott, hogy a résztvevők és tanáraik visszajelzései erős bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy az élő klasszikus zene kimagaslóan pozitív hatással van a gyermek jólétére.

Az AMP további visszacsatolást segítő foglalkozásokat is vállalt 1103 iskolás gyermekkel 2019-ben. A résztvevők 68 százaléka azt mondta, hogy a program eredményeként inspirálta őket egy hangszer felvételére .

David Chernaik, a jótékonysági szervezet vezérigazgatója elmondta: „Jelentésünk erős visszajelzései pozitív kapcsolatot mutatnak az összpontosított, aktív hallgatás gyakorlata és a szélesebb érzelmi jólét között. Ráadásul az érzelmek felismerése és megnevezése, másfajta kreatív lehetőség biztosítása még fontosabb a gyermekek számára a mostani válságban.”

David hozzátette: „Munkánk elismeri az élő zene közös élményében rejlő kreativitást, koncentrációt és kapcsolatot. Így bár mindenki biztonságát helyesen helyezik előtérbe a lezárás során, az oltás utáni világban lehetőséget kell adni a fiataloknak, hogy megtapasztalják a művészetet több, Covid-biztos módon. Ez döntő fontosságú lesz az életükben. „

 

forrás: Classic FM

Back To Top