A Papagenoban Faragó Géza plakátművészete

Márciustól különleges szabadtéri plakátgyűjteményben gyönyörködhetünk a Várkert Bazár teraszán.

A Mesél az utca – Faragó Géza plakátművészete a századelőn című tárlat az Országos Széchényi Könyvtár jóvoltából jöhetett létre: az egyik különgyűjtemény, a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár ritkaságaiból válogattak a szervezési emlékezetes, látványos művek.

Faragó Géza ugyan ismert volt festőként, karikaturistaként, színházi jelmez- és díszlettervezőként is, mégis plakátjai vívták ki az őt övező, korokon átívelő tiszteletet. Az egyedülálló képi világgal rendelkező és gyakran különleges humorális fűszerezett alkotások vérpezsdítő történetének sejtetnek a Bajcsy-Zsilinszky út, a Teréz körút és a Király utca háromszögének éjszakai életéből, amely művészet sok volt jelen, és amelyből oly sokszor merített ihletet.

A Mesél az utca a XX. század első harmadának hirdetőoszlopi és táblái használatával megegyeznek tehát Faragó Géza legendás plakátművészettel, kapcsolatban álló dr Bakos Katalin művészettörténészével azt kérdezik, hogyan indult Faragó Géza pályája, kikkel került kapcsolatba, akik támogatták őt?

 

Back To Top