A Liszt Ferenc Kamarazenekar olaszországi turnéja

Az idén ötven éves Liszt Ferenc Kamarazenekar 2014 januárjában ismét külföldön turnézott. A zenekart ezúttal Tfirst Péter irányította koncertmesterként, vendégművészeik pedig Alexander Romanovsky zongoraművész és Boldoczki Gábor trombitaművész voltak. A turné során koncerteztek a bolognai Auditorium Manzoniban, Reggio Emiliában, a Teatro Valliban és a római Aula Magnában.

Műsoron Stravinsky D-dúr vonószenekari concertója, Sosztakovics zongorára és trombitára írt versenyműve, Bartók Divertimentója és Liszt 2. magyar rapszódiája szerepelt Wolf Péter átiratában. Alexander Romanovsky fiatal ukrán zongoraművész már 11 évesen fellépett a Moszkvai Virtuózokkal Vlagyimir Szpivakov vezénylete alatt, Boldoczki Gábor trombitaművész pedig a kamarazenekar közeli barátja, számos közös előadással a háta mögött. Legközelebb novemberben játszanak ismét együtt egy tizenöt koncertes német turnén.

A januári olaszországi vendégszereplés folytatása a fantasztikus 2013-as évadnak, amelynek keretében a zenekar számos külföldi és hazai koncerttel ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját. Különösen emlékezetesek voltak az Emmanuel Pahud-vel közös fellépések Németországban, Törökországban, Liechtensteinben, Svájcban, valamint Dél-Amerikában, a híres Buenos Aires-i Teatro Colónban és Montevideóban, a Teatro Solisban. „Ezek a fellépések komolyan nagyon nagy támogatást jelentenek az országimázs javítása érdekében” fogalmazott az argentínai magyar nagykövet a zenekarnak írott levelében. Ugyancsak az évad kiemelkedő pillanatai között említhetjük a düsseldorfi Tonhalléban való, Danjulo Ishizakával közös fellépést, valamint a Boldoczki Gáborral a világhírű amszterdami Concertgebouwban adott koncertet. Különösen fontos, hogy az együttes ismét eljutott Kínába, ahol Kantonban és Sencsenben játszottak. Emellett szerepeltek Bécsben és Omszkban, ahová a zenekart régi barátja, Jurij Basmet hívta meg, az általa alapított Nemzetközi Kamarazenekari Fesztivál zárókoncertjére. A sikert jól mutatta, hogy a közönség itt is állva tapsolt.

A 2014-es évad keretében a zenekar ellátogat többek között Kismartonba, ahol különleges műsorral, ritkán hallható zeneszerzők műveivel kedveskedik hallgatóinak, vendégszerepel a világhírű norvégiai Bergen Nemzetközi Fesztiválon, és októberi japán turnéja keretében fellép a tokiói Suntory Hallban is, a zeneakadémia bérletsorozat japán szólistájával, Majuko Kamióval.

Forrás: Fidelio

Back To Top