A klasszikus zene a kutyáknak is segít

Ahogyan az emberek vagy éppen a kismamák számára is javasolják a klasszikus zene hallgatását, úgy a házi kedvenceink sem maradhatnak ki a jóból! A zene jótékony hatása rájuk éppúgy vonatkozik, mint ránk. Több kutatás tudományosan is bizonyította, hogy a klasszikus zene kifejezetten megnyugtatja a kutyákat. Zenehallgatás után csökken a pulzusok és sokkal nyugodtabbak lesznek. Ez jól jöhet egy idős, depressziós, menhelyről örökbefogadott kutyának, de bátran ajánljuk minden kutyatulajdonosnak, hiszen, ha a kis kedvencünk boldog, az nekünk is örömet okoz.

Ian Jackson brit zeneszerző arra vállalkozott, hogy egészségügyi szakemberekkel együtt tökéletesen nyugtató zenét alkot a háziállatok számára. Miután megszületett a darab különböző korú és fajtájú kutyákkal több fókuszcsoportot hozott létre, hogy megnézze eléri-e a kívánt hatást. A kísérlet előtt és után megmérték a kutyák pulzusát, melyek sokkal jobb eredményt mutattak a zene hallgatása után, mint előtte. Kifejezetten jól érezték magukat a zenekari környezetben, végig nyugodtan viselkedtek és gyorsan le is telepedtek valamelyik zenész lába mellett.

A legédesebb jelenet a klasszikus zene történetében

Hasonló eset történt a törökországi Epheszosz városában. A Bécsi Kamarazenekar az ókori romoknál játszott, amikor arra kószált egy labrador, aki hatalmas ováció keretében leheveredett az első hegedűs lábánál.

Neil Evans, a Glasgow-i Egyetem állatorvosa azt vizsgálta meg, hogy a kedvenceinknek hozzánk hasonlóan saját zenei ízlése lehet. Kutatása során arra jutott, hogy a klasszikus zene mellett Bob Marley és Elton John muzsikáját kifejezetten kedvelik az ebek.

Hosszútávon a klasszikus zene csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert, sőt amerikai kutatók arra az eredményre jutottak, hogy 325 mg paracetamol mennyiségével azonos értékű a zene fájdalomcsillapító hatása. Így immár nem lehet kérdéses, hogy kedvenceinkkel együtt hallgassuk a komolyzenét és egy-egy nyári koncerten ne felejtsük el őket magunkkal vinni!

Kép: Stocksnap.io/Freestocks.org

Back To Top