A Capriccio vendége Simon István balettművész, kulturális menedzser

A Capriccio mai adásában Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége Simon István balettművész-kulturális menedzser.

Simon István nemzetközi hírű táncművész, a Dortmund Opera állandó vendégszereplője és a világ leggyönyörűbb operaházainak és színházainak, mint a Teatro di San Carlo-Nápoly és a Kreml Színház-Moszkva vendégművésze.

Simon István a budapesti Magyar Táncművészeti Egyetemen tanult. Aranyérmet nyert Helsinki, Brno, St Pölten nemzetközi balettversenyein, a Prix de Lausanne döntőse volt és elnyerte a HDAA budapesti Grand Prix-díját. Tánckarrierje 2007-ben kezdődött Drezdában, a Semperoper Ballettnél, majd a Magyar Nemzeti Balett fő vendégművésze lett. A 2013/14-es évadban csatlakozott a Magyar Nemzeti Baletthez, és meghívást kapott, hogy egy évvel később visszatérjen a Semperoperbe, mint táncos.

Nemzetközi táncművészként rendszeresen meghívást kap a világ legrangosabb fesztiváljaira és gálaműsoraira. Fellépett a Párizs Operaházban, a New York City Center-ben, a Tokyo Saitama Színházban, a Szentpétervári Alexandrinsky Színházban, az Antwerpen DeSingel Színházban, a Párizsi Théâtre des Champs-Elysées-ben, a Párizsi Théâtre de la Ville-ben, a Barcelona Opera Liceu-ban, a Teatro di San Carlo-ban. Simon István széles repertoárja a klasszikustól a kortársig terjed;

a klasszikus és neoklasszikus balettirodalom legismertebb férfiszerepeit adta elő, mint például Siegfried a Swan Lake-ben, Albrecht Giselle-ben, Romeo Romeo és Júliában, Solor a La Bayadere-ben, Franz Coppelia-ban, James a La Sylphide-ben, Lensky in-ban. Onegin és Armand a Kaméliák hölgyében, Oberon a Szentivánéji álomban.

Együtt dolgozott a mai legkiválóbb kortárs koreográfusokkal, mint William Forsythe, Jirí Kylián, Mats Ek, Johan Inger, Alexander Ekmann, David Dawson.

Simon István a Magyar Táncművészeti Egyetem Szociális Tanácsának tagja.

A Capriccioban szó lesz pályájáról, arról, milyen tapasztalatokat szerzett a világ nagy színpadain, és hogy mitől is olyan különleges a magyar táncművészet.

 
 

Back To Top