100 szóban Budapest pályázat

100szóbanbp2

Az irodalom és a városi lét összefonódásra kíváncsi a 100 szóban Budapest történetíró pályázat. A pályázat alapgondolata az, hogy az irodalom és a városi lét összefonódjon, és hogy a napi közlekedés során az emberek egy pillanatra megálljanak, és időt szakítsanak az irodalomra.

A pályázatnak csupán két szabálya van: maximum száz szót felhasználva kell megalkotni egy személyes írást, amely kifejezetten Budapesthez kapcsolódik. 100 szóban kell megfogalmazni, mit jelent a város a benne élőknek, milyen történetük, emlékük, érzésük, benyomásuk van vele kapcsolatban. A pályázatra az elmúlt hat év során 6000 pályázat született, 2020-ban több mint 2500 történetet kaptak a szervezők.

vettemfrisskiflit. lefőttakávé. hánykorjösszkábé? matutinemmaradoktovább. vigyázzmagadra. mármosttörialábam. sziacicavangazdád? négyeshatos. tesseneksegíteniéhesvagyok. sziauram. kösziuram…” – kezdi asszociációszerű írását a tavalyi év egyik díjazottja, Papp Adrienn.

A Blahán nehéz a hajnal, és sűrűek a reggelek…” – olvasható szintén a 2019-es díjazott, Czégé Imre Pál történetében.

Nagyapával sétáltunk, akkor láttam meg őt a Thököly úton. – Mit néz az a nő az erkélyen? – Az egy szobor. – Nem hiszem, mindjárt int nekem. – Próbáld meg! Integettem, de nem történt semmi. – Tényleg csak egy szobor. – De nem akármilyen. – Valami híresség? – Nem. Ő egy legenda…” – írta Laczkó Ilona a Nő az erkélyen című pályaműben.

100szobanbp4

 

Mint a fenti példákból is kiderül, sok-sok élmény beleférhet nagyjából száz szóba. A rövid írásokat olvasva egészen különös világként jelenik meg az a főváros, amelynek lakójaként az ember úgy érzi, számára semmi újdonságot nem tartogathat már ez a hely. A 100 szóban Budapest révén azonban újabb szemszögekből láthatunk rá az ezerszer meglátogatott terekre, a kerületből ismerős arcokra, a szobrokra, a Duna vizére vagy a villamosozásra.

100szobanbudapest8

A versenyben, amelynek legjobbjait idén Boncsér Sára Luca színésznő, Szabó Benedek zenész és Závada Péter költő választja ki, nincs műfaji megkötés, így az elmúlt években a díjazott írások is igen sokszínűek voltak. A nyertes műveket kortárs magyar grafikusok illusztrálják, az elkészült művekből pedig idén is kiállítást rendeznek. A legjobb 100 írás megjelenik majd egy POKET kiskönyvben, a legkiválóbb három író pedig pénzjutalomban is részesül, emellett külön kategóriában jutalmazzák a 18 év alattiakat is.

100szóbanbp3

forrás: 100 szóban Budapest

Back To Top