AZ AJTÓ AZ ÖRKÉNY SZÍNHÁZBAN ÉS FILM A HONFOGLALÓ MAGYAROKRÓL A NYITÁNYBAN

A csütörtöki Nyitány Reggeli Expressz rovatában Szabó Magda Az ajtó című darabjáról Gáspár Ildikó rendezővel beszélgetünk. A műsor második részében pedig egy új filmről, a honfoglaló magyarok életét bemutató történettudományi alkotásról kérdezi Szerémi Nóra a film alkotóit.

 

AZ AJTÓ – SZABÓ MAGDA ÉS AZ UFO TÖRTÉNETE

Női rendezővel, női dramaturggal és stílszerűen női zeneszerzővel, koncertszínházi formában láthatjuk a furcsa, magának való, magába zárkózó nőt, Szabó Magda legplasztikusabban megformált nőalakját, Szeredás Emerencet szeptember 4-én az Örkény Színházban. Szabó Magda Az ajtó című regényét Gáspár Ildikó különleges, koncertszínházi formában vitte színre. A produkció zenei szövetét Matisz Flóra Lili szerezte, az előadás látványvilágát pedig két erős szimbólum határozza meg: egyrészt a Colosseum, amelyben Antal Csaba díszlettervező Szabó Magda mitológia iránti érdeklődését öntötte formába, másrészt egy fémes repülő csészealj, amelyben Emerenc ül. Az ajtó – Szeredás Emerenc emlékkoncert darabról a Reggeli Expresszben Szerémi Nóra Gáspár Ildikó színházi rendezővel beszélget.

 

LOVAKON, NYERGEKBEN – A HONFOGLALÓ MAGYAROK HADSZERVEZETE

 

A magyar nép 9-10. századi hadtörténelmének kutatását mindig kiemelt figyelemmel kísérték az érdeklődők. Az elmúlt két évtized kísérleti régészeti és történettudományi kutatási eredményei azonban egyelőre kevésbé ismertek a nagyközönség számára.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Kutatócsoport és a PPKE Régészettudományi Intézetének közreműködésével készülő tudományos ismeretterjesztő film ezen kíván változtatni. A film 2022. szeptember 30-án kerül bemutatásra. A történelmi alkotásról a Nyitány második órájában Hajnal Ödönnel, a gyártó cég, Digitális Legendárium vezetőjével, valamint a történelmi háttérről Dr. Sudár Balázs történésszel, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete tudományos főmunkatársával beszélget Szerémi Nóra.

 

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.09.01.

Back To Top