PROTOKOLLDESZZERTEK VERSENYE

 

Az Ízlés szerint rovatban szerdán az úgynevezett protokolldesszertekről lesz szó, ugyanis a Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy egyszeri, különleges gasztrodiplomáciai desszert pályázatot hirdet. Erről a pályázatról beszélgetünk Erdélyi Balázzsal, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökével.

A pályázat célja a vendéglátással egybekötött magas szintű állami, diplomáciai és üzleti protokoll alkalmak során kínálható egyedi tányér és csomagolható desszertet (ajándék), vagy akár egy desszert-családot életre hívni, mely a nemzetközi delegációk, vendégek, partnerek számára ideális választás hazánk tradicionális értékeinek és kreativitásának prezentálására. A kategóriagyőztes desszert a Gróf Széchenyi Család Alapítvány támogatásával használhatja a Széchenyi nevet.

A pályázatra olyan cukrászati alkotásokat várnak, amelyek alapvetően magyar alapanyagokból állnak, Magyarországhoz köthetők. Az alapanyagok kiválasztásánál javasolják a nemzeti értékek (pl. szatmári szilvalekvár, újfehértói fürtös meggy, gönci kajszibarack, gyógynövények), megyei és települési értéktárban lévő, illetve a Hungarikumok (pl. magyar akácméz, alföldi kamillavirágzat, magyar pálinkák és minőségi magyar borok – az Egri Bikavér vagy a Tokaji aszú, kalocsai vagy szegedi fűszerpaprika-őrlemény) felhasználását.

Ismereteik szerint Széchenyi kedvelte a kakaót, a csokoládét, a kávét, a pezsgőt, a szilvát, a teát, a fűszereket és gyógynövényeket, ezért javasolják, mint „járulékos anyagokat” felhasználni a nevezett termékekben.

Az értékelést és a kiválasztást kétfordulós zsűrizéssel szervezik, amelyben a szakmai zsűri mellett protokollszakemberek, diplomaták és ismert személyiségek is részt vesznek.

A pályázat kategóriagyőztes mestereit és desszertjeiket a Gróf Széchenyi Család Alapítvány által szervezett 2022. évi Széchenyi-díj átadóján fogják bemutatni.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.03.23.

Back To Top