NYÁRBÚCSÚZTATÓ, SPICCES FÜGE RESPEKTUS TORTA ÉS KÁVÉZÁSI TÉVHITEK A KEDDI NYITÁNYBAN

NYÁRBÚCSÚZTATÓ A CZAKÓ SPORTPÁLYÁN

A MáraiKult egy nagyszabású Nyárbúcsúztatót rendez a Czakó Sportpályán augusztus 26-án, szombat egész nap. Délelőtt 10:00-től este 10:00 óráig várják az érdeklődőket, számos gyerekeknek és felnőtteknek szóló kreatív műhellyel és zenei koncerttel. Fellép a Kerekes Band, a Los Orangutanes és a Lanou, a gyerekeket pedig a Béla Műhely és a Kolompos Együttes fogja szórakoztatni. A részletekről Kerényi Kata, a MáraiKult Kommunikációs munkatársa mesél a Reggeli Expressz rovatban.


2023-ban a SPICCES FÜGE RESPEKTUS lett Magyarország Tortája

Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „SPICCES FÜGE RESPEKTUS” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a „Kikelet” fantázianevű alkotással.
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.
Olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár minden évben az Ipartestület a versenybe, amelyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak. Ízlés szerint rovat vendége Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.


TÉVHITEK A KÁVÉZÁSSAL KAPCSOLATBAN

Ízlés szerint, gasztronómia rovat vendége Szabó László – Kávés Laci – lesz a vendég, a Coffee X-Presso tulajdonosa.
Mind tudjuk, hogy vannak városi legendák a kávé jó és rossz hatásairól, magunk is lehet, hogy hiszünk párban, de biztos, hogy valakitől már hallottuk ezeket. Most néhány tévhitről lerántjuk a fátylat.
A kávé a világon az egyik leggyakrabban fogyasztott ital, s mint ilyennek, akár -ha csak kis egészségügyi előnye is van az egyén szintjén-, népesség szinten ez nagy jelentőségű lehet. Sokféle, nem egybehangzó nézet van forgalomban arról, egészséges-e vagy netán ártalmas a kávézás. A pörkölt kávé több mint ezer bioaktív anyagot tartalmaz, némelyik terápiásan potenciális antioxidáns, gyulladáscsökkentő, fibrózisképződést gátló vagy rákellenes. Fontos aktív hatóanyagok a koffein, a klorogénsav, a diterpén, a cafestol és a kahweol. A fogyasztott kávé hatása függ a kávéfajtától, a pörkölés módjától és olyan egyéni adottságoktól, mint a bélflóra, felszívódás hatékonysága, stb.

Back To Top