Thomas Hampson Milnes VOICE Award díjazott

Milnes VOICE Awarddal tüntetik ki napjaink egyik legkiemelkedőbb amerikai baritonját, Thomas Hampsont. A díjátadó gálát 2021. március 25-én élőben közvetítik New Yorkból.

A Milnes VOICE Award a VOICExperience nevű nonprofit szervezet által kiadott elismerés, amelyet évente egyszer osztanak ki. A díjátadó és egyben adománygyűjtő gála házigazdája a VOICE társalapítója, Sherrill Milnes bariton lesz. Az eseményen a díjazott mellett Mark Delavan, Denyce Graves, James Morris, Fabrizio Melano és Frederica von Stade énekesek is fellépnek, valamint a VOICE Program alumni tagjai.

Thomas Hampson a világ legjelentősebb koncerttermeinek és operaházainak vendégművészeként a legismertebb énekesekkel, karmesterekkel és zenekarokkal dolgozik. Az Egyesült Államokból költözött át Európába, ahol – többek közt – Horst Günter és Elisabeth Schwarzkopf növendéke volt. Rendkívül gazdag repertoárral rendelkezik, operaszerepei mellett a dalirodalom – elsősorban Schumann, Mahler és Wolf műveinek – egyik legavatottabb tolmácsolójaként is számon tartja a zenei világ.

Thomas Hampson egész életét a zenének szentelte, fellépett operában, operettben, musicalben, oratóriumban, valamint, aktív a kutatás és a pedagógia területén isAz emberi lét történetének elmesélése, életre keltése: ez a legfontosabb Thomas Hampson számára, amikor színpadra lép.

Thomas Hampson operarepertoárja több mint 60 operaszerepet és 120 felvételi projektet ölel fel, átfogva az ismert repertoárt, valamint ritkán előadott műveket és világpremiereket is. Énekelte a címszerepeket Rossini Tell Vilmos című operájában, Csajkovszkij Anyeginjében, Massenet Werther –jében a zeneszerző bariton változatában, Busoni Doktort a Faustus-ban, Verdi Macbeth és Simon Boccanegra című operáiban, Mozart Don Giovanni -jában. További híres szerepei közé tartozik Germont Verdi La Traviata jában,   Wagner Parsifaljában Amfortas, Strauss Arabella című egyfelvonásosában Mandryka, a közelmúltban pedig Renato Verdi Álarcosbál című operájában, a londoni Covent Gardenben.

Több, mint 150 felvételt készített, amelyekkel öt alkalommal Edison-díjat, egyszer Grammy-díjat és Grand Prix du Disque díjat nyert.

forrás: The Library of Congress

Back To Top