TÁNCHÁZAK VILÁGA, AUER FESZTIVÁL ÉS GYERMEKKÖNYVEK A NYITÁNYBAN

A hétfői Nyitányban beszélgetést hallhatnak Maczó Balázs várostörténésszel, akinek a segítségével augusztus 3-án a Liszt Ferenc téren megelevenedik a táncházak világa. A fesztiválszezon folytatódik, ezúttal a veszprémi Auer Fesztiválra invitáljuk hallgatóinkat. Végül a gyermekkönyvekről lesz szó Könyvjelző című rovatunkban – Fejős Panni könyvesbloggerrel arról beszélgetünk, hogyan lehet felkelteni a gyermekek érdeklődését a könyvek iránt.

NÉPTÁNCBEMUTATÓVAL EGYBEKÖTÖTT ELŐADÁS A TÁNCHÁZMOZGALOMRÓL

Augusztus 3-án a Zeneakadémia előtti Liszt Ferenc téren Maczó Balázs várostörténész segítségével megelevenedik a táncházak világa. Az Utcáról utcára: Tiszta forrásból városi szórakozás című előadásán néptáncbemutatót is láthatnak az érdeklődők, megidézve a táncházmozgalom történetét. Az első táncházat 1972. május 6-án tartották meg hazánkban, a terézvárosi Liszt Ferenc téren. A szervezők, a táncosok és a zenészek talán maguk sem sejthették, micsoda kultúrmissziót indítanak el ezzel. Mára kijelenthetjük: az ötven éves táncházmozgalomnak köszönhetően a magyar néptánc tovább él, és bárki élvezheti ezt a szórakozási formát, aki beiratkozik egy táncegyüttesbe vagy meglátogat egy táncházat, folkkocsmát. Az ingyenes programról Maczó Balázs várostörténésszel beszélgetünk.

KEZDŐDIK AZ AUER FESZTIVÁL

Számos ismert külföldi és hazai komolyzenei előadó részvételével nyolcadszor rendezik meg az Auer fesztivált Veszprémben augusztus 2-ától 7-éig. A fesztivállal a Mendelssohn Kamarazenekar a világhírű veszprémi születésű hegedűművész, karmester, zenepedagógus, Auer Lipót (1845-1930) emléke előtt tiszteleg. Az esemény a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa programsorozat felvezetése. A rendezvénnyel a zenei világ számára tudatosítani akarják, hogy a 20. századi hegedűművészet egyik legmeghatározóbb pedagógusegyénisége, Auer Lipót magyar volt, és Veszprémben kapta meg az egyedülállóan sikeres életútjához szükséges indító támogatást. Az idei rendezvény programjáról az Auer fesztivál szervezőjével, és művészeti vezetőjével, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgetünk.

 

MI KELL AHHOZ, HOGY EGY KÖNYV LEKÖSSÖN EGY GYERMEKET?

 

Miért szeretik a gyerekek a meséket, főleg este? Talán azért, mert a szülő hangja nyugtató és a gyerkőc álma tele lesz hercegnőkkel, lovagokkal. Persze a tündérmesék mellett, fontos, hogy a gyerekek tanulsággal teli meséket is kapjanak, így fejlődnek ők is. Na meg persze a szülő is egyre szórakoztatóbbnak találja, csemetéje könyveit, nem mellesleg az olvasást is megszeretteti a gyerekkel vagy a szülő újra beleszeret a könyvek világába. Mire van ma igény a gyerekkönyv-piacon? Miből lesz siker? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ Fejős Panni könyvesbloggerrel, a Könyvesmami oldal létrehozójával.

 

Back To Top